A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tájékoztatója az M0 útgyűrű 51. sz. főút és M5 autópálya közötti szakaszának bővítésére kiírt közbeszerzési eljárásáról

2009. június 15-én kihirdettük a M0 útgyűrű déli szektora 51. sz. főút és M5 autópálya közötti szakaszának tenderen győztes kivitelezőjét.

Emlékeztetőül, a február 4-én megjelentetett felhívásra 6 pályázat érkezett:
• M0 GYÁL KONZORCIUM (Magyar Aszfalt Kft., KÖZGÉP Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt., Kelet-Út Építőipai, Beruházó és Szállítmányozó Kft.)
• M0-SSZ KONZORCIUM (SEDESA Obras Y Servicios S.A., SZEVIÉP Szerkezet- és Vízépítő Zrt.)
• „M0 51-M5” Konzorcium (COLAS-HUNGÁRIA Kft., A-Híd Zrt.)
• EMWL Autópálya Konzorcium (Euroaszfalt Kft., MAHÍD 2000 Zrt., W-MIX Kft., Lavinamix Kft.)
• Doprastav a.s.
• Porr Építési Kft.
A közbeszerzés nyertese a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatást tartalmazó érvényes ajánlatot benyújtó EMWL Autópálya Konzorcium.
A konzorcium nettó ajánlati ára: 9.747.985.907.- Ft.

A SEDESA Obras Y Servicios S.A. és a SZEVIÉP Szerkezet- és Vízépítő Zrt. által alkotott M0-SSZ KONZORCIUM a döntést nem fogadta el, Döntőbizottsághoz fordult. A Társaság ajánlatának érvénytelenné nyilvánítása több, összesen 8 ok miatt történt. Az ajánlattevő nem igazolta az ajánlati felhívásban, illetve ajánlatkérési dokumentációban előírt módon a műszaki szakmai alkalmasságát útpályabeton előállításához és aszfaltburkolat építéséhez szükséges géppark, valamint három meghatározott szakember rendelkezésre állásának vonatkozásában. Nem felelt meg a kiírásnak a beárazott költségvetés 1 tétel esetében, valamint a megajánlott gépi eszközök cím szerinti pillanatnyi elhelyezésének bemutatása.  Nem igazolt felelős műszaki vezetőt egy szakterületre.  A hiánypótlás körében benyújtott dokumentáció nem felelt meg a formai előírásoknak.

A hiánypótlás lehetőségét minden esetben biztosítottuk.
 

Szakmai alkalmassági követelmények:
Fent nevezett Társaság a műszaki szakmai alkalmassági követelményeknek 12 úgynevezett „erőforrás szervezet” bevonásával igyekezett megfelelni. Az ilyen szervezetek bevonására az ajánlatkérési dokumentációban kiadott nyilatkozatminta megfelelő kitöltésével és benyújtásával kerülhetett volna sor, azonban ezt az ajánlattevő elhibázta. A Kbt. hiánypótlásra vonatkozó szabályai szerint az ajánlattevőknek a hiánypótlás körében újabb erőforrás szervezet bevonására már nincs lehetőségük. A hiánypótlás körében még mindig igazolhatta volna az alkalmasságát az ajánlattevő saját kapacitásokkal, azonban ezt sem tette meg.

Röviden az erőforrás szervezetekről:
Az ajánlattevőknek 2006. januárja óta biztosítja a Kbt. annak lehetőségét, hogy a pénzügyi, illetve a szakmai alkalmassági követelményeknek erőforrás szervezet(ek) bemutatásával feleljenek meg. Emellett természetesen fennmaradt a lehetősége a 10% feletti alvállalkozók bevonásának is. A két kategória közötti különbséget a jogalkalmazás során sem sikerült pontosan meghatározni, az azonban bizonyos, hogy az erőforrás szervezet olyan személy, aki csak a pályázat elnyeréséhez segíti hozzá az ajánlattevőt, de a szerződés teljesítésében már nem segédkezhet. Tény, hogy az erőforrás szervezetek bevonásával egy teljes egészében szakmán kívüli, illetve saját kapacitásokat nélkülöző szervezet is elnyerhet egy közbeszerzési szerződést.
A Kbt. legutóbbi módosítása megpróbálta egyértelműen elhatárolni az alvállalkozókat és az erőforrás szervezeteket egymástól, és visszaszorítani az erőforrás szervezetek részvételét a közbeszerzési eljárásokban.

A továbbiakban is folyamatosan tájékoztatni fogunk mind a döntésről, mind a szerződéskötés időpontjáról.

Fazakas Orsolya
kommunikációs vezető