Csongrádot is elkerüli a tranzitforgalom

Hamarosan Csongrád lakói is megszabadulnak az átmenő forgalomtól, végéhez közeledik ugyanis a települést elkerülő 4 és fél kilométeres út építése. A tervek szerint a tranzitforgalom az idei harmadik negyedév után már nem dübörög át a városon.

Befejezéséhez közeledik a 451. számú főúthoz kapcsolódó, Csongrád várost délről elkerülő út kivitelezése. Az elkerülő út 4,5 km hosszú, 2 forgalmi sávos másodrendű főút, legfeljebb óránként 90 kilométeres sebességgel lehet majd haladni rajta. Az utat a tervek szerint az idei harmadik negyedévtől használhatják a közlekedők.
A beruházás során négy körforgalmi csomópontot, és négy földútcsatlakozást alakítanak ki. Az új elkerülő út fény- és félsorompóval ellátott vasúti átjáróval szintben keresztezi a Kiskunfélegyháza-Szentes vasútvonalat. A vasúti átjáró és egy körforgalmi csomópont már elkészült.

A tervezett út 15 fokos szögben keresztezi a Felső főcsatornát, ezért a főcsatornán 195 méter hosszon mederkorrekció kell elvégezni. A beruházás során emellett összesen 1047 méter ívóvíz-, 624 méter szennyvíz- 576 méter gáz, 761 méter távközlési vezetéket kell kiváltani, illetve védelembe helyezni.

A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) pályázaton választotta ki a kivitelező Csongrád 2009 Konzorciumot, amelyet a Colas Építő Zrt. vezet. A beruházás befejezését nem veszélyezteti, hogy a konzorcium tagja az a SZEVIÉP Szerkezet- és Vízépítő Zrt. is, amely április végén csődvédelmet kért.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) részeként valósul meg. A támogatás aránya 100 százalék, ebből 15 százalék az operatív programon belüli hazai forrás, 85 százalék pedig európai uniós támogatás. A támogatás összege bruttó 2 867 829 724 forint.