Részben megújult a 4-es út szabolcsi szakasza

A 4-es számú főút Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszainak 11,5 tonnás burkolaterősítése részben elkészült. Az összesen több mint 26 kilométert érintő beruházás egy részén területszerzési nehézségek miatt szükséges volt módosítani a kivitelezés befejezésének határidejét. A projektben szereplő teljes felújítás várhatóan csak jövő nyár végére fejeződik be. A közlekedés – helyenként korlátozások mellett – a teljes szakaszon lehetséges.

Területszerzési nehézségek miatt csúszik a 4. számú főút Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszainak teljes korszerűsítése. A felújítás második ütemében a kilenc szakaszon összesen 26,4 kilométert érintő munkálatok részben már befejeződtek, hat szakaszon megtörtént a műszaki átadás is. A megyehatár–Nyíregyháza közötti legforgalmasabb szakaszon az újfehértói körforgalom kivételével még idén befejeződik az építés. A fennmaradó útszakaszokon folynak az előkészítő munkák, a teljes kivitelezés azonban csak az említett nehézségek elhárítása után lehetséges. A 2011. augusztus 31-re módosított véghatáridőnek megfelelően a hatósági forgalomba helyezés előreláthatólag 2011 végéig történik meg.

A felújítás után a burkolat képes lesz a 11,5 tonnás tengelyterhelés elviselésére. A beavatkozás nyomán biztonságosabbá és kényelmesebbé válik a közlekedés. A korszerűsíteni tervezett szakaszokon a tengelyterhelés növelése mellett ki is szélesítik az utat, mert a burkolat és a korona jelenlegi szélessége nem mindenhol felel meg a szabványkövetelményeknek.

Az építés kivitelezőjét, a Zemplénkő Kelet-magyarországi Építőipari Fővállalkozó és Bányászati Kft.-t a beruházó Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. nyílt közbeszerzési eljárással választotta ki. A projekt a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) részeként valósul meg, a támogatás összege meghaladja a bruttó 3,3 milliárd forintot, ebből 15 százalék az operatív programon belüli hazai forrás, 85 százalék pedig uniós támogatás.