Sajtóközlemény: Forgalomba helyezzük az M6 autópálya M0 Érdi tetőt

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. örömmel tájékoztatja a lakosságot, hogy a mai napon átadja a forgalomnak az M6 autópálya M0 – Érdi tető közötti szakaszát.

Az M6 autópálya az M0 – M6 csomópontban az M0 gyűrűtől elválva keresztezi a Budapest – Pusztaszabolcs vasútvonalat, majd áthalad a Metallochemia telep területén. A telephelyet követően a Budapest – Székesfehérvár vasútvonal mentén iparterületi környezetben halad az autópálya, majd közös műtárggyal keresztezi a vasútvonalat és a Nagytétényi út korrekcióját, s Budapest – Érd közigazgatási határát elérve a 6. sz. főút fölött halad tovább.

Itt épült meg az M6 – 6. sz. főúti csomópont.  Érd területére átlépve a közműsávval párhuzamosan haladva éri el a nyomvonal Érd – Ófalu térségét, ahol a 6-7. sz. főutak jelenlegi elkerülő szakaszát elérve megépült az Ófalui csomópont, melynek feladata az Érd – Ófalu fejlesztési területének kiszolgálása.
Az Ófalui csomóponttól az M6 autópálya a 6 – 7. sz. főutak elkerülő szakaszának keleti oldalán párhuzamosan vezet tovább az Érdi tetőig, ahol az M6 – 6. és 7. főúti csomópont után csatlakozik a már elkészült Érdi tető – Dunaújváros szakaszhoz.

Az M6 autópályán, valamint a csomóponti ágakon aszfalt pályaszerkezet, míg az M0 autóútnak a beruházás keretében kiépülő második pályája hézagaiban vasalt, 26 cm vastagságú beton pályaszerkezet épül. Az autópálya beruházás keretében a főpályán kívül közel 10 km hosszúságban épültek ki önkormányzati és mintegy 3 km hosszúságban országos közutak, melyek csatlakozásaiban 8 db körforgalmú csomópont létesült.

Az M6 autópálya beruházás keretében az autópálya, illetve az M0 forgalmából eredő zaj határérték alá csökkentésére zajárnyékoló falak épültek, összeses 17 200 m2.

Az M6 autópálya szakasz főbb műszaki paraméterei:
Kiépítés jellege: 2×2 forgalmi sáv
Hossza: 8,3 km
Pályaszerkezet: aszfalt pályaszerkezet
Műtárgy: 29 db
Csomópont: 4 db

A bővítendő M0 szakasz főbb műszaki paraméterei:
Kiépítés jellege: meglévő 2+2 forgalmi sávos autóút 2×3 forgalmi sávos autópályává bővítése
Hossza: 2,8 km
Pályaszerkezet: az új pálya hézagaiban vasalt 26 cm vastag beton pályaszerkezettel épül
Műtárgy: 1 db

A szakasz üzemeltetési feladatait a Szigetszentmiklósi Autópálya Mérnökség látja el. A személygépkocsik számára (D1 járműkategória) díjmentesen használható új pályarészt az autósok az átadási ünnepséget követően, várhatóan 14 órától vehetik birtokba.

Kivitelező: Vegyépszer Építő és Szerelő Zrt.
Szerződéses összeg: 47.447.614.099.-Ft + Áfa.