Sajtóközlemény, Beruházások biztosítéki rendszerének átalakítása a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-nél

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., állami fejlesztő társaságként, szem előtt tartva jelen gazdasági környezetet és az építési vállalkozások helyzetét, az állami és Európai Uniós források felhasználásával megvalósuló beruházások – út és vasút – biztosítéki rendszerének reformját tűzte ki célul.

Az infrastrukturális beruházások kivitelezése vonatkozásában, a teljesítési bankgarancia mértékét az építési összeg 20%-áról 10%-ra csökkentjük a kapcsolódó banki költségek – jellemzően rendelkezésre tartási díj – csökkentése érdekében. 2008 év novemberétől a megjelenő közbeszerzési kiírások a fenti változtatásokat tartalmazni fogják.

A kivitelezést követő garanciális időszakban 3 éven keresztül 10% jótállási, további 2 éven keresztül 5% szavatossági bankgaranciát kell nyújtania a tenderen nyertes vállalkozónak a szerződéses árra, mint alapra vetítve. A jótállási biztosíték mértéke 20%, a szavatossági biztosíték mértéke 10% volt az elmúlt időszakban közbeszereztetett építési beruházások esetében.


A Közlekedés Operatív Program keretében kiírandó építési beruházásoknál 10% mértékű vállalkozói előleget biztosítunk majd, amelynek révén a beruházások zökkenőmentesebb kivitelezését várjuk a vállalkozói oldaltól. Számításunk szerint csökkenthető az építőiparban sajnálatosan elterjedt alvállalkozói tartozások száma és az előfinanszírozás rendszerével kedvezőbb vállalkozói ajánlatokat remélünk.

Jelen intézkedés hatására a vállalkozások banki költségeinek a mérséklése várható, mellyel a tenderen részt venni szándékozóknak kívánunk könnyítést biztosítani.


Üdvözlettel,

Fazakas Orsolya
kommunikációs vezető