Visszavonásra került a pályázat a Budakeszi belterületén építendő középen vezetett autóbuszsáv kivitelezésére

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (továbbiakban NIF Zrt.) visszavonta a középen vezetett autóbuszsáv kialakítására Budakeszi belterületén (Temető utca és Budapest közigazgatási határa között) című projekt kivitelezési munkáinak elvégzésére kiírt tenderét.

A „Középen vezetett buszsáv kialakítása Budakeszi belterületén (Temető utca és Budapest közigazgatási határa között)“ című fejlesztés kivitelezését Európai Uniós forrásból terveztük. A Pro Regio Nonprofit Közhasznú Kft., mint az uniós források elosztásában közreműködő szervezet 2010. március 25-én kelt levelében tájékoztatta a NIF Zrt., hogy a Támogatási Szerződéstől 2010. március 31-ével eláll, így jelenleg a finanszírozási háttér bizonytalansága okán a NIF Zrt. 2010. 04. 21-én visszavonta a 2010. 03. 30-án kiírt kivitelezési közbeszerzési pályázatot.

A Pro Regio Nonprofit Közhasznú Kft. támogatástól való elállásának indoka, hogy úgy vélték, a projektnek nem megfelelő az előrehaladása és az ebből eredő kockázatot nem kívánta tovább vállalni, így a támogatási összeg visszavonásáról döntött.

Az elállás előzménye, hogy 2010. januárjában és február elején is tájékoztattuk a Közreműködő Szervezetet a kivitelező kiválasztására indított közbeszerzési eljárás későbbi időpontban történő kiírásáról. A csúszás indokaként a következőket közöltük:

– a beruházással érintett szakasz alatt helyenként – az eltelt évtizedek, továbbá a kemény tél hatására – beszakadt a kő és téglaboltozattal kialakított csapadékvíz elvezetését szolgáló csatorna, mely alapján a boltozat belső felülete megtisztítását követően a szerkezet megerősítése szükséges, hogy a beruházást meg lehessen kezdeni. Ennek forrását a helyi Önkormányzatnak szükséges biztosítani, amit nem tett meg, így jelenleg nem lehet építeni a területen

– a Fővárosi Vízművek Zrt. főnyomócső cserét végez az érintett szakaszon, a kivitelezésük előreláthatólag június elején ér véget

– a projekt kapcsán kiváltani szükséges a közvilágítási hálózat egy részét. Budakeszi Önkormányzat és a XII. kerületi Önkormányzat sajnálatos módon nem tudott megállapodni arról, hogy a Helyi Építési Szabályzatuk alapján milyen hálózat építhető a jelenlegi helyén

– az építési engedélyben előírásként szerepelt a Budakeszin található Himnusz szobor környékének rendezése. Mindezt az EU forrás nem támogatta, viszont az Önkormányzat felvállalta, de érdemi előrelépés nem történt

A hivatkozott levél alapján az elállással kapcsolatban Társaságunknak nincs lehetősége a döntés ellen fellebbezésre, illetve további felülvizsgálatra, viszont többszörösen közöltük, hogy feltett szándékunk a projekt megvalósítása.

A NIF Zrt., mint Ajánlatkérő kiküldte tájékoztató levelet a kivitelezési közbeszerzés Ajánlattevőknek a pályázat visszavonásáról.

A beruházás adatlapja