Két új előzési szakasz épül a 21-es úton

Tovább folytatódik a 21-es főút négysávosítása, igaz most csak két előzési szakasz épül meg annak érdekében, hogy az egy-egy lassú jármű mögé beszoruló kocsisor időről-időre biztonságosan előzhessen. A munkálatok összesen 3,9 kilométert érintenek és magukba foglalják a meglevő pálya felújítását is.

A 21-es főút Nógrád megye fő ütőere, ez köti össze a megye több nagyobb települését az M3-as autópályával. A főút több szakaszát már négysávúsították, de a hosszú távú tervek szerint idővel az egész pályán 2×2 sávban lehet majd haladni. Most két helyen folyik a munka, előzési szakaszok épülnek annak érdekében, hogy az egy-egy lassabb jármű mögé beszoruló kocsisor 7,8-as és 9,7-es kilométerszelvények között, valamint a 15-ös és a 17-es kilométerszelvény között biztonságosan előzni tudjanak.

Mindkét szakasz esetében felújítják a meglevő útpályát, ami minkét esetben az új út jobb oldali két sávja lesz a későbbiekben. Az előzési szakaszokon osztott pályás lesz az út a két-két sávot zöld sáv választja majd el egymástól. A szakaszokon a vízépítési műtárgyakon kívül műtárgyépítés nincs, de a négysávosítással egyidőben az érintett földterületek és épületek megközelítésére párhuzamos szerviz- illetve földutakat is kialakítanak a kivitelezők.

A munkát a tavaszi árvíz hátráltatta, mivel a Szuha patak áradása az építési területet is érintette, az átázott talajon pedig sokáig nem lehetett megkezdeni, illetve folytatni a földmunkákat. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy a kivitelezés, ha némi csúszással is, de ősz elején lezárul, és a IV. negyedévben megindulhat a forgalom két új szakaszon.

A kivitelező a Colas Építő Zrt. a munkát nyílt közbeszerzési eljáráson nyerte el. A beruházó a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. a projekt az Európai Unió támogatásával az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. Támogatás aránya 100 százalék, ebből 15 százalék az Operatív Programon belüli hazai forrás, 85 százalék pedig európai uniós támogatás. Támogatás összege bruttó 3.136.407.640 forint.