Sajtóközlemény – Megsemmisítette a Közbeszerzési Döntőbizottság az M0 autóút déli szektor M6 autópálya és 51. sz. főút közötti szakasz autópályává fejlesztése kivitelezési munkáinak elvégzésére indult közbeszerzési eljárást lezáró ajánlatkérői döntést

Megsemmisítette a Közbeszerzési Döntőbizottság (a továbbiakban: Döntőbizottság) az M0 autóút déli szektor M6 autópálya és 51. sz. főút közötti szakasz autópályává fejlesztése kivitelezési munkáinak elvégzésére indult közbeszerzési eljárást lezáró ajánlatkérői döntést.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., mint ajánlatkérő 2009. március 28-án megjelent felhívására összesen 3 ajánlat érkezett, a következő ajánlattevőktől: Porr Építési Kft., Nemzetközi Vegyépszer Zrt., M-0 déli ág II. KONZORCIUM (vezető: A-HÍD Építő Zrt., tagok: KÖZGÉP Zrt., STRABAG-MML Kft., MAGYAR Aszfalt Kft., COLAS Hungária Kft.). 2009. augusztus 19-én került sor az eredményhirdetésre. Az eljárás nyerteséül ajánlatkérő – külön bíráló bizottsági döntés alapján – a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatást tartalmazó érvényes ajánlatot benyújtó Porr Építési Kft.-t hirdette ki, akinek nettó ajánlati ára 28 339 397 756,- Ft.

Az A-HÍD Építő Zrt. és a Nemzetközi Vegyépszer Zrt. jogorvoslati kérelemmel fordultak a Döntőbizottságoz, ezért felfüggesztettük a szerződés megkötését. A mai napon vettük kézhez a Döntőbizottság határozatát, amely megsemmisítette az eljárást lezáró döntést és ajánlatkérőt 5 000 000,- Ft pénzbírság megfizetésére kötelezte.

A határozat szerint az ajánlatkérő jogsértően nyilvánította érvénytelennek M-0 déli ág II. KONZORCIUM ajánlatát, míg érvényesnek a Porr Építési Kft.-ét, illetve a Nemzetközi Vegyépszer Zrt.-t. Emiatt az ajánlatkérő jogsértően érvénytelen ajánlatot adó ajánlattevőt hirdetett ki az eljárás nyertesének. A határozat értelmében a Porr Építési Kft. ajánlata azért érvénytelen, mert nem felel meg a szerződés teljesítéséhez előírt alkalmassági követelményeknek, ugyanis csak részben igazolta megfelelő gépek, szakemberek rendelkezésre állását.

A Nemzetközi Vegyépszer Zrt. ajánlata pedig azért érvénytelen, mert a csatolt költségvetést nem előírásszerűen nyújtotta be, és azt nem is javíthatta volna.

Az M-0 déli ág II. KONZORCIUM ajánlata a Döntőbizottság jogi álláspontja szerint formailag tekinthető hibásnak, melyet a tisztázó kérdésre beadott önkéntes hiánypótlás keretében jogszerűen pótolt a kötelezettségvállalási nyilatkozat becsatolásával, így hiánypótlás keretében nem módosította ajánlatát, ezért az nem érvénytelen. 

Ajánlatkérőnek 30 nap áll rendelkezésére az új döntés meghozatalára. A lehető leghamarabbi időpontra kezdeményezzük a Bíráló Bizottság összehívását, annak érdekében, hogy mihamarabb javaslatot tehessünk a döntéshozó részére.

Fazakas Orsolya
kommunikációs vezető
06 20 922 2308