JELENTÉS

A 85. SZÁMÚ FŐÚT ENESE TELEPÜLÉS ELKERÜLŐ SZAKASZ KIVITELEZÉSÉNEK 2009. OKTÓBER HELYZETÉRŐL

NAGY KAPACITÁSSAL BEINDULT A TÖLTÉSÉPÍTÉS, ÉS PRÓBACÖLÖPÖZÉSSEL MEGKEZDŐDÖTT A HIDAK ÉPÍTÉSE IS

Az építési szakaszon a terület előkészítő, fakivágási (egy fakivágási engedélyezés alatt álló terület kivételével) és cserjeirtási munkák befejeződtek. A humusz eltávolítása jelenleg a csomóponti ágakon zajlik, míg a főpályán 100%-osan elkészült. Ezen munkálatok a Kulturális Örökségvédelmi Szolgálat régészeti szakfelügyelete mellett folynak, akiknek előzetes véleményük szerint további 3 helyen leletmentésre van még szükség. Az ELTE Régészettudományi Intézet szakértői anyagára támaszkodva ezt a NIF Zrt. vitatja, ezért egyeztetést kezdeményezünk.
A nyomvonal által érintett közműveknél (gáz, víz, elektromos és hírközlés) elhárult probléma, így a Vállalkozó a kiváltáshoz/átépítéshez szükséges vezetékjogi, szolgalmi ügyintézést befejezheti. Az elmúlt hónapban megkezdődött a töltésalapozás.

A NIF Zrt. és a kivitelezést végző CÉ-LA Enese 2009 Konzorcium között befejezés előtt állnak a tárgyalások a Konzorcium által – az Autópálya Törvény adta lehetőséggel élve engedélyezett – bejelentett cél-kitermelőhely ügyében.  A Veszprémi Bányakapitányság a bányanyitáshoz szükséges engedélyt kiadta, a NIF Zrt. a cél-kitermelőhelyről történő nagytömegű töltésépítéshez október végén hozzájárult. Előzőek miatt sebesség csökkentés bevezetésre kerül sor a 8417-es út Enese – Bezi közötti szakaszán. A forgalomnak átadásra került az ideiglenes terelő út a 8417-es úton, amely lehetővé teszi az Enese csomópont műtárgyának építését.

A nyomvonal által érintett vízfolyásoknál (Szapud-ér, Péterházpusztai csatorna, Petőházpusztai csatorna…) folytatódott az 1,20 m átmérőjű horganyzott acél hullámlemez átereszek építése.

Az elkerülő út nyomvonalán öt híd épül, mindegyik hídnál elkészült a próbacölöp. Megkezdődtek a próbaterhelések és a hídépítési betonkeverékek próbakeverései a HOLCIM győri és csornai betongyárában.

Fazakas Orsolya
kommunikációs vezető
06 20 922 2308