Sajtóközlemény, A 86. sz. főút Vát elkerülő szakasz kivitelezési szerződésének módosítása

Ezúton tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a 86. sz. főút Vát elkerülő szakasz megépítésének befejezési határideje módosításra került: az eredetileg tervezett 2008. november 30. napjáról 2009. május 15. napjára.

A 86. sz. főút Vát elkerülő szakasz építési beruházás előkészítése, engedélyeztetése és megvalósítása főúti kategóriának megfelelően kezdődött meg, illeszkedve a távlati M86. sz. gyorsforgalmi út nyomvonalához. A kivitelezési munkálatok megkezdését követően, 2007. év júniusában az Országgyűlés elfogadta a Magyar Köztársaság gyorsforgalmi közúthálózatának közérdekűségéről és fejlesztéséről szóló törvény módosítását, melynek értelmében az M86. sz. gyorsforgalmi út létesítése szükséges Szombathely és Csorna között. Miután a Vát elkerülő szakasz a gyorsforgalmi útszakasz nyomvonalán épül, ezért az eredeti tervekhez képest módosításra van szükség annak érdekében, hogy a szakasz teljesítse a megváltozott, gyorsforgalmi útra vonatkozó magasabb műszaki kritériumokat.

Az átépítendő rész legmeghatározóbb eleme a Vát elkerülő út és a 88. sz. főút különszintű csomópontja. A többlet műszaki igényeket figyelembe véve szükséges volt a kivitelezővel kötött szerződés (határidő és szerződéses összeg) módosítása.

A beruházás bemutatása:
A megvalósításra kerülő útszakasz Vát települést déli irányból kerüli el mezőgazdasági területeken, keresztezve a Hosszú-víz patakot, majd átszelve a volt honvédségi gyakorlóterületet éri el a 88. sz. főutat, ahol korszerű különszintű csomópont kerül kialakításra. Továbbhaladva keresztezésre kerül a Kőris patak, majd egy ideiglenes visszakötőág építésével csatlakozik a meglévő 86. sz. főúthoz. Az engedélyben foglalt előírásoknak megfelelően a kivitelezés során az útszakasz mindkét oldalán védőkerítés kerül telepítésre. Létesül továbbá három hüllőátjáró, illetve egy vadátjáró is.

A beruházás adatai:
Beruházó: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.
Kivitelező: Teerag – Asdag AG.
Szerződéskötés időpontja: 2006. október 12.
Beruházás befejezése: 2009. május 15.
Eredeti szerződéses ár: 2 377 550 950 Ft + Áfa
Módosított szerződéses ár: 2 677 290 728 Ft + Áfa.

Kapcsolódó autóút szakaszok:
A Vát szakaszhoz kapcsolódó Szombathely – Vát és Szeleste M86 autóúti szakaszok előkészítése ez év végén befejeződik, és várhatóan – az EU pályázat eredményétől függően – 2009. tavaszán elindulhat az építésük is.

Az M86 Szombathely – Csorna és az M85 Csorna – M1 Győr közötti teljes szakasz építésének befejezése 2013. végére várható.

Üdvözlettel,

Fazakas Orsolya
kommunikációs vezető
06 20 922 2308