Sajtóközlemény – Megnyitjuk a forgalom előtt a 21. sz. főút Salgótarján tehermentesítő utat

Városi átkelési szakaszról lévén szó az út a várost a helyi adottságok miatt nem elkerüli, hanem a korábbi 21. sz. út forgalmát kevésbé lakott területeken vezeti át. A tehermentesítő út hossza közel 3 km, továbbá a beruházás keretén belül készült el még 1 km kiszolgáló út.

A sajátos helyi adottságok (változatos terepformák; völgyben fekvő, sűrűn beépített település; út vonalvezetésének közelében lévő vasúti pálya) miatt felüljárók, patakhidak, vasúti híd, pataklefedések, támfalak, körforgalmi csomópontok, járdák építése valósult meg.

Főbb műszaki paraméterek:
– 6 csomópont
– 7 híd (1 darab vasúti híd, 2 darab monolit közúti híd, 4 darab gerendás híd)
– vasúti korrekció 400 m hosszon
– pataklefedés 400 m hosszon.

A beruházás érdekessége a Móricz Zsigmond úti felüljáró: ilyen típusú vasbeton híd eddig egy volt az országban.
Az út nyomvonala egy szakaszon lakóépületek és a vasút között halad. Az építést az említett szakaszon fokozott figyelemmel kellett végezni, és mely sikeres kivitelezéshez ezúton is köszönjük a helyi lakosok türelmét és megértését.

A beruházás elszámolható összköltsége 5,6 Mrd. Ft., melyhez az Európai Unió 75%-os támogatást biztosított a KIOP (Környezetvédelmi és Infrastruktúra Operatív Program) keretében.


Beruházó: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.
Kivitelező: HBV Salgótarján 21 Konzorcium
 
Az autósok várhatóan 18:00 órától vehetik birtokba az utat! Mindenkinek jó utat és biztonságos közlekedést kíván a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt!