ÜTEMTERVNEK MEGFELELŐEN HALADNAK A MUNKÁK A KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁG JAVÍTÁSI PROGRAM A MÁV HÁLÓZATÁN ELNEVEZÉSŰ PROJEKT II/A ÜTEMÉBEN

A NIF Zrt. beruházásában megvalósuló közlekedésbiztonságot növelő program során eddig négy útátjáró újult meg Ceglédbercel, Mende (Gyömrő), Sásd és Sárbogárd településeken; a fejlesztés Farmoson és Tápiószentmártonon folytatódik.

Ceglédbercelen a Budapest–Záhony vasútvonal és a 40. számú főút keresztezésénél található vasúti átjárón a beruházásnak köszönhetően biztonságosabbá vált az áthaladás. Az útburkolat felújítása, a vízelvezetés átépítése, illetve a kapubehajtó, útcsatlakozás építése és megerősítése is befejeződött.

Mendén a vasúti átjáró magassági korrekcióját végezték el, valamint a vízelvezetést is rendezték. Mivel ezek a munkák földműszélesítéssel jártak, az út menti ingatlanok megközelítésére szolgáló felhajtók átépítésére is szükség volt.

Sásd állomásnál a vasúti átjáró felújítása, valamint az átjáró környezetében a pályaszerkezet cseréje történt meg. A beruházás során a 611. számú főút szélesítésére is sor került 360m hosszon.

Sárbogárdon a vasúti átjáró környezetében a pályaszerkezet felújítása, balra kanyarodó sávok kialakítása, a 63. számú főút és a 6305. számú út csomópontjának átépítése, valamint az átjáróban a gyalogos és kerékpáros átvezetés kiépítése valósult meg. Gyalogos és kerékpáros út épült a 63. számú főúttal párhuzamosan.

Előkészítési fázisban tartanak a munkálatok Farmoson: új útátjáró létesül, illetve a 120. számú vasútvonal 311. számú út csomópontjánál fogják átépíteni a közutat.

Tápiószentmártonon a kivitelezés 2020 októberében kezdődött. A projekt során kiépül a 311. számú főút mintegy 700 m egybefüggő új nyomvonala, valamint a 120. számú vasútvonal és az út kereszteződésében lévő vasúti átjárót és pályát újítják meg. A vasúti megállóhelyhez új belterületi bekötő út épül buszfordulóval, P+R parkolóval, járdával és kerékpártárolóval.

Czerván György a térség országgyűlési képviselője örömét fejezte ki, hogy a fejlesztések által javul a vasúti közlekedés színvonala és az érintett közúti tranzitútvonalak biztonsága a választókerületben.

A projekt valamennyi vasúti átjáróját minden esetben úgy alakítják, hogy az ott közlekedő járművek biztonsággal és fennakadás nélkül tudjanak áthaladni. Valamennyi felújított átjáróban az utat és a sínt biztonságosan összekapcsoló, nagy terhelhetőségű és hosszú élettartamú útátjárórendszert építettek ki. Kevesebb lesz az utazási idő, valamint a járművek üzemeltetési költsége. A beruházás hozzájárul a személyi közlekedésben és a vasúti teherszállításban a balesetek számának és anyagi károk csökkentéséhez.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában uniós és hazai forrás bevonásával valósul meg.

2020. november