2018 őszére megépülnek Érden a TEN-T vasútvonalak feletti Szent István utcai felüljárók

A beruházásnak köszönhetően a szomszédos vasúti átjárók tehermentesülnek, biztonságosabbá válik a környék közlekedése, nő a közúti forgalom áteresztőképessége, csökken a környezetvédelmi terhelés. A kivitelezés indító sajtótájékoztatóján jelen volt Dr. Aradszki András, a térség országgyűlési képviselője, Dr. Szűcs Lajos, Pest megye fejlesztési biztosa, T. Mészáros András, Érd polgármestere és Somodi László, a NIF Zrt. vasútfejlesztési igazgatója.

A fejlesztés keretében a 30-as és 40-es vasútvonalak felett két 60 m támaszközű felüljárót, összesen 774 m hosszú útszakaszt építenek ki. A Kossuth Lajos utca – Rákóczi utca között és a Hivatalnok utca – Velencei út között a meglévő utakat újítják fel, 6 méteres burkolat szélességgel, összesen 451 m hosszon. Az új útszakaszokon kiépítik a közvilágítást és a csapadékvíz elvezető rendszert is.

A szerződés keretében elkészültek az aktualizált kiviteli tervek, 2017 májusban megkezdődtek a kivitelezési munkálatok. A hídfőknél már folyamatban vannak az építési munkálatok, az épületeket elbontották, a próbacölöpözés ütemterv szerint folyik, az alapozási munkákhoz a munkaterület kialakítása folyamatban van.

Dr. Aradszki András, a térség országgyűlési képviselője elmondta: „Az új átjáró elsősorban Érd belvárosát tehermentesíti, ezáltal komfortosabbá, jobbá és nagyon fontos szempont, hogy környezetbarátabbá válik az érdiek közlekedése. Másrészt könnyebbé teszi a közlekedést akár Százhalombatta irányába is. Ezentúl segít elérni a jelentősebb közintézményeket, valamint az érdiek számára egyre fontosabbá váló arénát is, ahol további bővítések is várhatóak.

Dr. Szűcs Lajos, Pest megye fejlesztési biztosa hangsúlyozta: „Nem csak Érden, Pest megye számos pontján kezdődtek jelentős infrastrukturális beruházások az elmúlt időszakban: épül az M4-es Üllő-Cegléd és az M2-es Budapest-Vác közötti szakasza, áttervezik a repülőtérre vezető gyorsforgalmi utat is. Mindegyik beruházás ugyanazt a célt szolgálja, hogy a Pest megyében élő 1,3 millió ember is olyan szolgáltatásokat tudjon igénybe venni, mint a fővárosban lakók.

Mészáros András, Érd polgármestere kiemelte: „Régóta nagyon várjuk ezt a beruházást, ami mindig is szerepelt a fejlesztési terveinkben. Nagyon fontos dolog az, hogy a város két része minél több helyen, a 21. századnak megfelelő színvonalon kapcsolódjon össze.”

Somodi László, a NIF Zrt. vasútfejlesztési igazgatója a beruházás ütemezését ismertette: „Az évvégéig a hídfők alapozását és építését végzi a kivitelező, legyártják az acél főtartókat, elvégzik a beemelési szerelési munkálatokat, beemelik a vasút feletti betonelemeket is.”

A kivitelezést az A-Híd Zrt. végzi nettó 1,33 milliárd forint értékben. A fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában uniós és hazai forrás bevonásával valósul meg.

2017. augusztus