Elkészült a hatvani új vasúti felüljáró

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában megvalósult az új hatvani vasúti felüljáró, a 3.-21. sz. főúti csomópont biztonságos körforgalommá történő, valamint a 3. sz. főút belvárost érintő 1,1 km hosszú átépítése.

A hatvani vasúti felüljárón naponta körülbelül 10.000 jármű halad át, ezért a több mint 100 éves, rendkívül rossz műszaki állapotban lévő vasút feletti hidat elbontottuk és helyette egy korszerű acél gerendahidat építettünk, amely már megfelel a mai forgalmi elvárásoknak. Az új hídon a meglévő 2×1 forgalmi sáv mellett helyet kapott egy buszsáv is, valamint gyalogjárdát és kerékpárutat is kialakított a vállalkozó. A híd alatti és az ettől északra elterülő területen 64 férőhelyes parkolót létesítettünk.

A 3. és a 21. sz. főút csomópontja helyett egyenletesebb forgalomáramlást biztosító körforgalom létesült.  Az új híd, illetve a csomópont átépítésével Hatvan két városrésze között korszerű közúti és gyalogos-kerékpáros kapcsolat jön létre, mely képes a forgalom hosszú távú biztonságos elvezetésére.

A beruházás során átépült a 3. sz. főút a Radnóti tér és a Nádasdy Tamás utca közötti szakaszon, melynek keretében 2×1 forgalmi sávot, kanyarodósávot, valamint külön kerékpársávot alakítottak ki.

Loppert Dániel a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója megjegyezte: „A beruházás határidőre elkészült. A kivitelezés során a felüljárónál 1.100 tonna acélszerkezetet, az útépítés során pedig 44.110 m3 védőréteget, 4300 m3 útalapot, 3200 m3 aszfaltot, 55 tonna korlátot, 9535 m2 térburkolatot használt fel a vállalkozó. A felüljáró alatti részen a parkosítás mellett egy dísztavat is kialakítottunk. A beruházásnak köszönhetően Hatvan belvárosa élhetőbbé, vált, a közlekedés biztonságosabb és gördülékenyebb lett.”

A kivitelezést a K-H Hatvan Konzorcium végezte, nettó 6,4 milliárd forint értékben. A kivitelezés 85% uniós és 15% állami forrás felhasználásával valósult meg.