Építőipari Nívó Díj 2022.

2022. évben az Építőipari Nívó Díjat Közlekedési létesítmény kategóriában az M44 gyorsforgalmi út – Tisza-híd kapta és a kaposvári Intermodális Közlekedési Központ kapta.

Az Építőipari Nívódíj pályázati felhívását 2022. évben huszonkettedik alkalommal hirdette meg az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma.

M44 gyorsforgalmi út – Tisza-híd (Lakitelek – Tiszakürt)

A mederhíd egyéni megjelenését a több, mint 40 méter magas, 2 db négyszög keresztmetszetű, fél-ellipszis alakú, helyszínen épített vasbeton pilonnak köszönheti. Hárfa jellegű feszítőkábeles formavilága teljesen új megoldás, mely Magyarországon először került kivitelezésre. A rendkívül összetett erőtani hatások következtében a szerelés alatti, illetve az azt követő használati terhelésre kialakuló alakváltozások tervezése komoly kihívást jelentett a tervezők és kivitelezők számára egyaránt: folyamatosan ellenőrizni kellett a tervezett és a helyszínen mért adatokat, eltérés estén azonnali és részletesen kidolgozott megoldásokat kellett alkalmazni a tovább-haladás feltételeként. A szokatlan és rendkívül látványos esztétikai megjelenésen túl ilyen módon egy olyan tapasztalati adatokra épülő új statikai számítási technikára tettek szert a résztvevők, mellyel a tervezők és a kivitelezők egyaránt jelentős új ismereteket és képességet szerezhettek.

Építtető és lebonyolító: NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.
Tervező: Út-Teszt Kft.
Generálkivitelező: Duna Aszfalt Zrt.
Alvállalkozó: A-Híd Zrt., Hódút Zrt., Steel Millennium Kft.

Intermodális Közlekedési Központ (Kaposvár)

Kaposvár közösségi közlekedésének korszerűsítésére alapvetően szükség volt. Az elkészült létesítmények igényesen, átgondolt közlekedési- és utaskiszolgálási feltéteket javító tervek mentén épültek meg. Az autóbusz-pályaudvar peronjainak és épületének kivitelezése mellett 13 vasúti és hídépítési munkákat végeztek és bővítették a közműhálózatot is. Nagy területen valósultak meg forgalomrendezési eredmények: három új körforgalmi csomópont, az utak rendbe tétele, közel 200 db parkoló, térfigyelés, korszerű utastájékoztatás stb. Kiemelendő a nagy kerékpárforgalmat lebonyolító város különszintű átjárási lehetőségének megteremtése, valamint a jelentős mennyiségű és területű zöld felület igényes létrehozatala. Az építkezés ideje alatt a forgalom fenntartását mindvégig biztosították. Az újragondolt közlekedési kapcsolatok egyértelmű minőségi javulást eredményeztek a város kapujának revitalizációjában.

Építtető: NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.
Tervező: Viköti Mérnök Iroda Kft.
Generálkivitelező: SWIETELSKY Kft.
Alvállalkozó: SWIETELSKY Vasúttechnika Kft. , Szakál Transz Szállítmányozó és Építőipari Kft. , KVIKSZ Kft.

2022. december