Elkészült a 67. sz. főút, Kaposfüred elkerülő 2X2 sávos bővítése

Az elkészült bővítés eredményeként Kaposvár és az M7-es autópálya (Balaton) között gyorsabb és biztonságosabb lesz a közlekedés, valamint javul Kaposvár megközelíthetősége. Az átadó ünnepségen jelen volt Gelencsér Attila a térség országgyűlési képviselője, Szita Károly, Kaposvár Megyei Jogú Város polgármestere és Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója.

A NIF Zrt. már több mint 15 éve foglalkozik a 67. sz. főút Kaposvár és az M7-es autópálya közötti szakasz megvalósításának előkészületeivel.

A Kaposfüred és Látrány közötti 33,2 kilométeres szakasz alapkőletételére 2017. november végén került sor. 2019 december közepére (több ütemben átadva)a teljes 33,2 kilométeren 2×2 sávon, 110 km/óra sebességgel közlekedhettek az autósok. A szakaszon több mint 20 km teljesen új nyomvonalon épült meg.

A 67. sz főút történetének következő mérföldköve ezek után következett. A Kaposfüred elkerülő 2×2 sávra bővítésének indító rendezvénye ugyanis tavaly nyáron volt.

A fejlesztés a 61. sz. és 67. sz. főutak különszintű csomópontjából indul és a Kaposfüred északi területén megépült turbó körforgalmú csomópontban ér véget. A csomópontok már a korábbi fejlesztések során elkészültek, így azokhoz ebben a projektben már nem kellett hozzányúlni.

A projekt részeként az Állomás utca (6709 j. összekötő út), különszinten került átvezetésre a 67. sz főút felett, mellette gyalogos és kerékpárút is épült. A kialakított átvezetés nem tekinthető teljes értékű csomópontnak, hiszen innen csak Kaposvár irányába lehet fel és lehajtani, a Balaton felé közlekedők ezt a Kaposfüred északi csomópontban tudják megtenni.

Az Állomás utca átvezetésének környezetében közvilágítási hálózat került kiépítésre, valamint a fejlesztéssel érintett közművek kiváltására is sor került.

A környező területek megközelítéséhez stabilizált mezőgazdasági utak épültek, illetve a 2×2 sávos út teljes hosszában vadvédelmi kerítés létesült.

A projekt megvalósítása során jövő év tavaszáig kiépül az üzemi hírközlő hálózat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kaposvári üzemmérnöksége és az elkerülő út között, valamint a 67. sz. főút korábban megépült 2×2 sávos szakaszán is, amelynek eszközei a biztonságosabb közlekedést és üzemeltetést fogják elősegíteni.

Gelencsér Attila a térség országgyűlési képviselője elmondta: Kaposfüred abban a szerencsés helyzetben van, hogy érezheti egy nagy város, azaz Kaposvár közelségének pozitív hatásait. Az elmúlt másfél évben, az elkerülő építése miatt az átmenő forgalom hátrányait is el kellett viselnie. Nagy öröm a településen élőknek, hogy ez a teher és az építkezéssel járó kellemetlenség a mai naptól megszűnik.

Szita Károly, Kaposvár Megyei Jogú Város polgármestere azt mondta: Két évvel ezelőtt azt a gazdaságfejlesztési célt tűztük ki magunk elé, hogy újra iparosítanunk kell Kaposvárt. El akartuk érni, hogy mindenki kaphasson munkát ebben a térségben, aki csak dolgozni szeretne és azt is, hogy a munkabérek a korábbiaknál magasabbak legyenek. Tudjuk azonban, hogy a gazdaságfejlesztés nem működik megfelelő közlekedési infrastruktúra nélkül. Ezért fontos számunka annyira a 67. sz főút fejlesztése és a mai nap is. Örömmel jelenthetem be, hogy terveink annyira jól sikerülnek, hogy egy ipari parkunk betelt és jelenleg egy új megépítésén dolgozunk.

Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója elmondta: Ahhoz, hogy teljessé váljon a 2×2 sávos kapcsolat az M7-es autópálya és Kaposvár között, hiányzik még a 10,1 kilométeres, Látrányt elkerülő szakasz, amelynek bővítésén 2021 szeptembere óta dolgozik a kivitelező.

Tavasszal a forgalom a jelenlegi (szelvényezés szerinti bal) pályáról átkerül a megépített új pályára. Az átterelést követően a meglévő burkolat terv szerinti szintbe marása, majd új pályaszerkezeti aszfaltrétegek kiépítése marad hátra.

A kivitelező várhatóan 2023 év végére befejezi a munkát, így a jövő év végétől 110 km/h sebességgel, kétszer két sávon juthatunk el a Balatontól Kaposvárig.

A fejlesztés, NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg hazai finanszírozással. A kivitelezést a Duna Aszfalt Zrt. végzi, nettó 7.998.660.009 forint összegben.

Forrás: A beruházást a magyar állam finanszírozza.

2022. december