A bicskei IMCS projekt részeként átadták a települést elkerülő utat

A NIF Zrt. beruházásában, több ütemben valósul meg a Bicske vasútállomás intermodális átszállókapcsolatainak fejlesztése és P+R parkolók kialakítása elnevezésű projekt. Az első ütem részeként 2022. december 2-án a forgalom előtt is megnyitották az új Tatai út és Csákvári út közötti összekötő utat. A munkálatok haladásáról tartott sajtótájékoztatót Tessely Zoltán, országgyűlési képviselő, Bálint Istvánné, Bicske város polgármestere és Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese.

A rendkívül komplex beruházás 2021. júniusában kezdődött meg, a kivitelezés ütemterv szerint halad, jelenleg az első ütem kül- és belterületi munkái zajlanak, melyek tervezetten 2023. októberében készülnek el.

2021. második felében megkezdődött a déli oldalon megvalósuló P+R parkoló és körforgalom, a vasúti közrakodó vágányok burkolt rakterületének, és azok megközelítő útjának kivitelezése, a fejlesztéssel érintett terület csapadékvíz-elvezető rendszerének kialakítása, átépítése és a közműkiváltási munkák ütemezett megvalósítása. A közműkiváltások és a csapadékvíz-elvezető rendszer nagyrésze elkészült, a déli P+R parkoló és a körforgalom végső burkolata építés alatt van.

2021. negyedik negyedévre befejeződtek az új rakodóvágányok nagytömegű földmunkái, valamint az alépítmény és vízelvezetés is. Jelenleg a felépítmény építés (vágányépítés) folyik. Ezen a területen a vállalkozó végzi a rakodó szilárd burkolatának kialakítását is.

Jelenleg folyamatban vannak a Móricz Zsigmond utcában közműfektetési és árokfedési munkálatok, valamint épülnek a kocsibejárók.

Tessely Zoltán, országgyűlési képviselő elmondta: „Most, a mai nappal, végre kézzelfogható eredménye lett törekvéseinknek, hiszen az első ütem egyik legfontosabb elemét adhatjuk ma át használatba, az itt élőknek és ide látogatóknak. Hála és köszönet mindenkinek, akik elfogadták érveinket, de segítettek azokat még jobbá is tenni, akik hittek bennünk és akik munkájukkal lehetővé tették, hogy ma itt állhatunk. Gratulálok és köszönöm szépen minden tevékeny résztvevő áldozatos munkáját.”

Bálint Istvánné, Bicske város polgármestere kifejtette: „Fontosnak tartom megemlíteni, hogy ezzel az átadóval nem ért véget a munka. A kivitelező V-Híd Zrt. folytatja a beruházást a nagyállomás környékén. A peronok és a parkolók megközelítését segítő aluljáró már kész, használatba vettük, a felüljáró elbontásra került és a körforgalom, valamint a P+R parkolók építése is szépen halad. Egyúttal szeretném megköszönni a bicskeiek több mint egy éve tartó türelmét, hiszen az építkezés komoly kihívások elé állítja az itt élőket. Bízom benne, hogy a projekt elkészültével nemcsak a mindennapok nyugalma tér vissza, hanem egy 21. századi közlekedési csomópont mellett élhetik hétköznapjaikat.”

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese hozzátette: „Azzal, hogy ezt az elkerülő utat meg tudjuk nyitni, ezzel gyakorlatilag Bicske elkerülő útját adjuk át a forgalomnak. A település így egy biztonságos közlekedési lehetőséget adó elkerülő úti kapcsolattal gyarapodott.”

A bicskei vasútállomás intermodális átszállókapcsolatainak fejlesztése projekt általános célja a közösségi közlekedés színvonalának javítása, az utazási igényeknek megfelelő vasúti szolgáltatás biztosítása, a jelenlegi utazási részarányok megőrzésével. Hosszabb távon a tömegközlekedés arányának lehetőség szerinti növelése, valamint a Volánbusz járatokról átszálló és módváltó tömegközlekedési csomópont létrehozása is szerepel a tervek között. Ezt kiegészítve a parkolási lehetőségek bővítése érdekében, kulturált P+R parkolók és fedett kerékpártárolók telepítésére, kialakítására is sor kerül majd.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap terhére valósul meg. A kivitelezést a V-Híd Építő Zártkörűen Működő Részvénytársaság végzi nettó 9 924 882 416 Ft értékben.

 

Forrás: A beruházást az Európai Unió és a magyar állam támogatja.

2022. december