Jól halad a Mosonmagyaróvárat elkerülő, déli tehermentesítő út fejlesztése

Az idei év elején már beszámoltunk róla, hogy megkezdődtek a Mosonmagyaróvárat elkerülő, déli tehermentesítő út munkálatai. A kivitelezés jelenleg az ütemtervnek megfelelően halad.

A fejlesztés során az elkerülő út főbb csomópontjai körforgalomként épülnek meg.

A körforgalmak területén jelenleg szegélyépítési és térkövezési munkálatok zajlanak, továbbá az 1. számú főútnál épülő körforgalomban rézsűképzési és rézsűburkolási feladatokat végeznek.

A beruházás során összesen 1400 m kerékpárút fog megépülni, mely kivitelezése szintén elkezdődött az 1. sz. főútnál épülő körforgalom térségében.

A projekt azon szakaszán, amely korábban mezőgazdasági művelés alatt állt, a jelenleg védőréteg szinten lévő út vízelvezetését szolgáló földárkok kialakítása folyik.

Az 1. számú vasútvonal felett megépülő gerendahídhoz a gerendákat augusztusban már beemelték, jelenleg pályalemez építési munkálatokat folytatnak.

Megkezdődött a hídhoz kapcsolódó gabion támfal építése is, mely komoly szakmai kihívást jelent, mivel a legnagyobb támfal magassága 10 méter lesz.

A beruházásnak köszönhetően a megépülő út szolgálni fogja Mosonmagyaróvár tehermentesítését, és ezáltal nagyban segíteni fogja a városi környezetterhelés csökkentését is.

A fejlesztés az Építési és Beruházási Minisztérium (jogelőd: Innovációs és Technológiai Minisztérium) megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, hazai forrásból valósul meg. A kivitelezést az STR Mély- és Magasépítő Kft. végzi nettó 4 milliárd 598 millió forint értékben.

 

Forrás: A beruházást a magyar állam finanszírozza.

2022. október