Megépült a sümegi körforgalmú csomópont

Befejeződtek a 84. sz. főút – Tóth Tivadar utca – Fehérkő u. szintbeni csomópont körforgalmú csomóponttá történő átépítésének munkálatai. A Sümeg városán áthaladó forgalom így a jövőben biztonságosabbá válik az autóval közlekedők, a kerékpárosok és a gyalogosok számára egyaránt. A NIF Zrt. beruházásában megvalósult fejlesztés zárásaként Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter, Végh László, Sümeg polgármestere, valamint Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője tartottak sajtótájékoztatót.

A 84. sz. főút a két alárendelt úttal (Tóth Tivadar utca és Fehérkő utca) alkotott egy négyágú szintbeni csomópontot, ahol a gyalogos közlekedés nem volt megoldott, ezért a fejlesztés keretében a csomópont körforgalmú csomóponttá épült át. A gyalogosok és kerékpárosok biztonságos átvezetése érdekében a körforgalom dél-keleti ágán (a 84. sz. főút település felőli ága) egy kijelölt gyalogos-átkelőhely, valamint egy kerékpáros átvezetés is kialakításra került – a szükséges járda és kerékpárút kapcsolatokkal együtt. A projekt keretében a közvilágítási hálózat átépítése is megvalósult az előírásoknak megfelelően, továbbá az érintett közművezetékek (így a hírközlés, a vízvezeték, valamint a szennyvíz vezeték) kiváltása is megtörtént. Az ivóvíz- és szennyvíz vezetékek kiváltását a szolgáltató DRV Zrt. saját hatáskörben végezte el. A csapadékvíz elvezetése érdekében a csomóponton átvezetésre került egy nagyátmérőjű csapadékcsatorna is, mely a meglévő nyílt árkos rendszerbe lett bekötve.

A műszaki átadás-átvételi eljárás 2022. szeptember 20-án, a mai napon lezárult.

Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter elmondta: „Ennek a körforgalomnak a megépítése egy szép kerek történet. A megvalósításának egy évtizedes előzménye van, míg a megépítése csupán fél éves munka eredménye. Dicséret illeti a vállalkozót az előteljesítésért és a minőségért is. Ezzel a beruházással nem csak Sümeg gazdagodott egy körfogalommal, hanem a 84. sz. főút is biztonságosabb lesz. A fejlesztés egy szélesebb terv része, mely Sümeg régi ragyogását akarja visszahozni. A cél az, hogy Sümeg egy sokkal komfortosabb város legyen az itt élők és vonzóbb az ide látogatók számára.”

Végh László, Sümeg polgármestere kiemelte: „A Sümegen élők régi vágya valósult meg ezzel a beruházással. A város fejlődésével, bevásárló központok településével, elérte azt a pontot, amikor a közlekedés hosszadalmassá és nehézkessé vált. Azonban mindent megteszünk azért, hogy zavartalan legyen a forgalom, a közlekedés, az áruszállítás. Ezért épült az elkerülő út, a belvárosban körforgalom, ezért korszerűsítjük folyamatosan az úthálózatunkat. A ma átadott beruházás pedig megkoronázza eddigi tevékenységeinket.”

Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője hozzátette: „A 84. sz., Sümegen áthaladó főút jelentős szerepet tölt be a város életében, ezért is volt fontos a beruházás megvalósítása, amelynek köszönhetően biztonságosabb és gördülékenyebb lesz a közlekedés.”

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, hazai forrásból valósult meg. A kivitelezést az Alpok Terra Kft. végzi nettó 435.492.705,- Ft értékben.

Forrás: A beruházást a magyar állam finanszírozza.

2022. szeptember