MEGÉPÜLT MAKÓ ÚJ KÖRFORGALMÚ CSOMÓPONTJA

Befejeződött a 430. sz. főút és 4432. j. úti csomópont körforgalommá történő átépítése. A fejlesztés hatására lényegesen biztonságosabbá vált a közlekedés az arra járók számára. A helyszínen tartott záró sajtótájékoztatón felszólalt Farkas Éva Erzsébet, Makó város polgármestere, valamint Povázsai Pál, a NIF Zrt. projektiroda-vezetője.

A munkálatok elvégzésének ideje alatt a forgalom nem állt meg, a kivitelezés ideiglenes forgalomterelés mellett, végig az ütemtervnek megfelelően haladt. Mivel a csomópont építési munkáit érintette a 430. sz. főútról érkező nagy forgalom, így precíz, pontos tervezést és kivitelezést igényelt, hogy a fejlesztés megvalósulása mellett a közlekedés zavartalanul haladjon az érintett szakaszon.

A beruházás eredményeképpen egy négyágú körforgalom épült meg, valamint a hozzá tartozó közvilágítás kiépítése, egy közcélú elektromos hálózat kiváltása 162 m hosszban, továbbá gázvezeték védelembe helyezése 24 m hosszban.

A munkák előrehaladásának köszönhetően, a vállalkozóval 2021 júliusában megkötött szerződés teljesítési határidejénél több mint egy hónappal korábban megindulhatott a közúti forgalom az új csomópontban.

A beruházás elsődleges célja a balesetek számának csökkentése és a hatékonyabb közlekedés biztosítása volt, melyet a körforgalom nagy mértékben segíteni fog.

Farkas Éva Erzsébet polgármester asszony elmondta: „2019-ben született kormányhatározat arról, hogy ez a beruházás bekerüljön a kiemelt közlekedésbiztonsági beruházások közé. Az építkezés 2021 októberében kezdődött el. Korábban, a fejlesztés előtt 500 baleset történt az érintett területen, melyből sajnos 2 halálos kimenetelű lett. A körforgalom által a közlekedés hatékonyabb és biztonságosabb lesz a helybéliek számára.”

Povázsai Pál a NIF Zrt. projektiroda-vezetője kiemelte: „A kivitelezés ideiglenes forgalomterelés mellett folyt és egy kerülő út segítségével biztonságos maradt a közlekedés az építkezés ideje alatt is. Szeretném megköszönni a beruházásban részt vett kollégák munkáját, az érintett kezelőknek, hatóságoknak, tervezőknek, mérnököknek és a kivitelezőnek, hogy munkájukkal hozzájárultak a fejlesztés megvalósulásához és május 13-án le tudtuk zárni a beruházást.”

A fejlesztés a Technológiai és Ipari Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában, a DÉLÚT Kft. kivitelezésében, hazai forrásból valósult meg nettó 289 912 170 Ft értékben.

 

 

Forrás: A beruházást a magyar állam finanszírozza.

2022. május