Belterületi útfelújításokat hajtanak végre Gyöngyösön

A NIF. Zrt beruházásában idén induló kivitelezés eredményeképp fejlődik a város infrastruktúrája, ezáltal Gyöngyös ismételten kiemelt turisztikai célponttá válhat. A felújított szakaszok hosszabb ideig megőrzik újszerű állapotukat, hozzájárulnak egy esztétikus, modern városkép kialakulásához.

Hatásait tekintve a beruházás során számos, az utak használatának szempontjából kedvező műszaki megoldás valósul meg. Végrehajtják a belterületi utak és járdák hibáinak javítását. Ezáltal csökken a zajterhelés, javul a közlekedés biztonsága.

A 2406 j. út Toka-pataktól nyugatra lévő szakaszán, illetve az onnan keletre elhelyezkedő Kálvária utcai szakaszon két helyen végeznek el teljes pályaszerkezet cserét, megtörténik a víznyelő fedlapok szintbe helyezése, valamint az autóbuszöblök vízelvezetésének problémáját is kiküszöbölik.

A 2406 j. út (Vachott Sándor utca) Eötvös Loránd tér és Petőfi utca közötti szakaszán kopórétegcsere, kiemelt szegélyek átépítése, járdaburkolatok csere, több helyen pedig teljes pályaszerkezet-csere, a víznyelő fedlapok szintbe helyezése fog megtörténni. Az itt lévő Gyöngyös-patak hídon kopóréteg és járdaburkolat csere, valamint a korlát cseréje és a mederburkolat javítása valósul meg.

A 24136 j. út (Petőfi Sándor utca) Vachott Sándor és a Korcsolyás Tamás utcák között teljes szélességű burkolatfelújítás, helyenként járdaszélesség növelés és teljes pályaszerkezet csere valósul meg, megvalósul a vízelvezetési rendszer állapotvizsgálata és tisztítása, annak javítása és cseréje.

A 24136 j. út (Petőfi Sándor és Szabadság utca) Őrálló utcától kezdődő szakaszán teljes burkolatfelújítás, szegélycsere, vízelvezetési rendszer állapotvizsgálata és tisztítása, javítása, cseréje zajlik le.

Az ugyanezen az útszakaszokon található további beavatkozások már építési engedélykötelesek. Vonatkozásukban útszélesítési munkákat végeznek majd el, parkolósávok, autóbuszöblök, kanyarodósávok kerülnek kialakításra.

A város teljes elkerülését biztosító északi elkerülő szakasz a 2406. j. úttól, az állatkert térségében, a nyugati elkerülő folytatásaként északi irányban, a Farkasmály bekötőúti csomópont térségében csatlakozik majd a 24. sz. főúthoz. Ez a szakasz jelenleg tanulmánytervvel és környezetvédelmi engedéllyel rendelkezik.

A február 11-én tartott nyitó sajtótájékoztatón Horváth László, a térség országgyűlési képviselője elmondta: A mai nappal elindult a Gyöngyös nyugati elkerülő út építésének első szakasza, nevezetesen a belvárosi utaknak a felújítása. Logikus és indokolt, hogy innen induljunk és ez legyen az első szakasz, hiszen a gyöngyösi elkerülő út megnövekedett forgalma azokra a belvárosi szakaszokra fog megérkezni, amelyek az elkövetkezendő hónapokban kerülnek felújításra. A belvárosi utak 4 ütemben fognak megújulni és kulcsfontosságú szerepet játszanak majd a nyugati elkerülő megépítésében. Ehhez is nagy társadalmi összefogásra lesz szükségünk, hiszen mint minden eddigi eredményünket, ezt is közös munkával fogjuk elérni. Ezúton is köszönöm a Gyöngyösön és a környező településen élők bizalmát, köszönöm, hogy példát tudunk mutatni együttműködésből. Ahogyan a 24. sz. főút belterületi felújításánál is fogalmaztam: Gyöngyösön elindult az útépítések időszaka. 

Hiesz György, Gyöngyös város polgármestere hozzátette: Minden városlakó, főképp pedig az érintett utcákban lakók nevében köszönöm a jelenlegi fejlesztést, hiszen a nyugatról és Nógrád megye irányából érkező forgalom gyakorlatilag rázúdul Gyöngyös egy szép, családiházas övezetére, ami nem képes befogadni az ilyen jellegű forgalmat. Az induló beruházással reményeink szerint kiküszöböljük ezeket problémákat. 

Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója kiemelte: Hiszem, hogy a fejlesztések mind az autóval, mind a gyalog közlekedőknek számos könnyítést hoznak. A tehermentesítésen túl szépül a város, fejlődik Gyöngyös infrastruktúrája, ezáltal a „Mátra kapuja” még vonzóbb hazai úticéllá válhat.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, hazai forrásból valósul meg. A kivitelezést a HE-DO Építő Zrt. végzi nettó 420.000.000 forint értékben.

Forrás: A beruházást a magyar állam finanszírozza.

2022. február