ÚJ KÖRFORGALMÚ CSOMÓPONT ÉPÜL GYULÁN

A NIF Zrt. beruházásában átépül Gyula egyik nagy forgalmat bonyolító csomópontja. A 4219. j. út és a Nürnbergi utcai kereszteződés körforgalommá történő átépítésével biztonságosabbá válik a közlekedés az arra járók számára. A munkaterület átadásának napján tartott sajtótájékoztatót Dr. Kovács József országgyűlési képviselő, Dr. Görgényi Ernő a város polgármestere, és a NIF Zrt. Útfejlesztési igazgatóságának projektiroda-vezetője, Povázsai Pál.

A Nürnbergi utca a közeli Törökzugi lakótelep irányában, az Eötvös utca a Városi Sportcsarnokhoz tartó, valamint a 4219 j. úton áthaladó forgalom miatt a meglévő kereszteződés főként a reggeli és esti időszakban rendkívül frekventált, balesetveszélyes. A körforgalom megépítésével a csomóponton történő áthaladási idő csökkenni fog és biztosítottabbá válik a balesetmentes közlekedés.

A megszokottól eltérően a körforgalom középszigete nem szabályos kör formájú lesz, hanem a Nürnbergi és az Ötvös utca tengelyéhez igazodó, elnyújtott alakú. A középszigetet 5 méter széles belső sugárral és 1,5 méter széles járógyűrűvel tervezték, így tehergépjárművel is könnyen közlekedhetővé válik a csomópont.

A körforgalom minden ágán 3 méter szélességben gyalogos-átkelőhelyet, és mellette 2 méter széles kerékpáros átvezetést alakítanak ki.

Az építéssel érintett szakaszokon az út mindkét oldalán a meglévő járdaburkolatok átépülnek, illetve a már meglévő kerékpárút hálózathoz csatlakozva elválasztott rendszerű gyalog és kerékpárutakat hoznak létre, melyek szinteltolással csatlakoznak majd a járdaburkolatokhoz.

Az Ajtóssy Albert utcán jelenleg meglévő buszmegállók a közút jobb oldalán 3 méter széles, míg a bal oldalán 2,75 méter széles öbölbe kerülnek át.

A közút mentén, azzal párhuzamosan 3 méter széles aszfaltburkolatú szervízút épül meg az Ajtóssy u. 9-11-13-15. ingatlanok megközelíthetősége érdekében.

A kivitelezés munkálatai jövő év tavaszán kezdődnek meg.

Az építkezés ideje alatt számítani lehet időszakos lezárásokra, útszűkületre, esetlegesen jelzőlámpás forgalomirányításra, ezen intézkedésekről a NIF Zrt. folyamatosan tájékoztatást fog nyújtani a honlapján, illetve Facebook oldalán.

Dr. Kovács József, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: „A város ezen részén a jelenlegi kereszteződés az egyik legbalesetveszélyesebb így mindenképpen szükség van arra, hogy itt is biztonságosabban közlekedhessünk.”

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere elmondta: „Ez városunk egyik leginkább balesetveszélyes kereszteződése. A Belső-Törökzugi lakótelepen, az Észak-Törökzugi lakótelepen és a kettő közötti kertvárosi részen több, mint 4.000 ember él, akik napi gyakorisággal haladnak át ezen a csomóponton, sokan pedig a belváros irányából haladnak át itt Törökzug felé, ahol bölcsőde, óvoda, a lila iskola és a Coronella orvosi centrum van. Az új körforgalom biztonságosabbá teszi a közlekedést, és gyorsabban át lehet majd hajtani ezen a nagy forgalmú kereszteződésen, amint azt már tapasztalhatjuk az önkormányzati beruházásban 2019-ben megépített Béke sugárúti körforgalom esetén is.”

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában, a DÉLÚT Építő és Bányászati Kft. kivitelezésében, hazai forrásból valósul meg nettó 288 719 260 Ft értékben.

Forrás: A beruházást a magyar állam finanszírozza.

2021. november