Megkezdődnek a bicskei intermodális csomópont munkálatai

A NIF Zrt. beruházásban kezdődnek meg a bicskei vasútállomás intermodális átszállókapcsolatainak fejlesztési munkálatai. A projekt célja többek között a közösségi közlekedés színvonalának javítása, valamint a szolgáltatás minőségének növelése a közlekedők igényeinek megfelelően. A kivitelezési munka indulásáról tartott sajtótájékoztatót Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, Nyiszter Tamás, a MÁV beruházási vezérigazgató-helyettese, Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese és Bálint Istvánné, Bicske város polgármestere.

A biztonságos közlekedés, ezzel együtt a közösségi igényeknek megfelelő szolgáltatás biztosítása, valamint a közlekedés színvonalának folyamatos növelése mentén zajlik a fejlesztés megvalósítása. A térség utazási szokásainak megőrzése, ezzel együtt a tömegközlekedést használók számának emelése, illetve az átszálló és módváltó csomópontok létrehozása, a korszerű, hatékony hálózati átjárhatóság erősítése mind a projekt céljai között szerepelnek. A munkavégzés 2021. június elején megkezdődött, az I. ütem várhatóan 2023 októberében készül el.

A Bicske vasútállomás intermodális átszállókapcsolatainak fejlesztése és P+R parkolók kialakítása tárgyú beruházás ütemezett megvalósítása során, I. ütemben 2023. októberig az úthálózat fejlesztésére kerül sor. Megtörténik továbbá az állomásépület körüli terület rendezése, ahol új autóbusz-megállóhelyek, autóbusztároló-helyek, buszforduló létesülnek. Mindezek mellett számos P+R és mozgáskorlátozott parkoló, B+R, K+R parkoló, taxiállomás kerül kialakításra, ezzel megteremtve az akadálymentes kapcsolatot a különböző közlekedési módok között. A vasútállomás déli oldalán szintén megvalósul egy új P+R parkoló, amelynek megközelítését segíti egy új, épülő körforgalmi csomópont. A vasútállomástól nyugatra új összekötő út épül a 8101 j. Tatai út és a 8126 j. Csákvári út között.  A vasút fölött közúti felüljáró kerül átadásra, az elkerülő út északi szakaszán új körforgalomi csomópont épül. Az új körforgalomi csomópontból a Móricz Zsigmond utca felé ágazik ki az állomási bekötő út. Az új nyugati elkerülő út kiépítésével, valamint a rakodó külterületre történő kihelyezésével, és az ahhoz vezető közvetlen kapcsolattal a belterületi övezet tehermentesíthető a rakodót kiszolgáló teherforgalomtól. A meglévő gyalogos peronaluljáró meghosszabbításra kerül az újonnan kialakítandó déli P+R parkolóig, melynek átadását követően a Szent István út és a Móricz Zsigmond utcai rossz állapotú gyalogos felüljáró elbontása is megtörténik.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap terhére valósul meg. A kivitelezést a V-Híd Építő Zártkörűen Működő Részvénytársaság végzi nettó 9 924 882 416 Ft értékben.

2021. június