ELKÉSZÜLT A 67. SZ. FŐÚT KAPOSFÜRED ÉS LÁTRÁNY KÖZÖTTI SZAKASZÁNAK FEJLESZTÉSE

A mai naptól 2X2 sávon, 110 km/h sebességgel haladhat a forgalom a 67. sz. főút Kaposfüred és Látrány közötti szakaszán. Ennek köszönhetően gyorsabban és biztonságosabban lehet megközelíteni Kaposvárt a Balaton és az M7 autópálya irányából. A beruházás záró sajtótájékoztatóján Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője és Szita Károly, Kaposvár polgármestere mondott beszédet.

A szeptember 30-i részátadó óta a 67. sz. főút fejlesztését végző kivitelező konzorcium azon dolgozott, hogy a projektet az ígért határidőre, december közepére be tudja fejezni. Az elmúlt másfél hónapban elkészült a Somogyaszaló elkerülő úton a Deseda patak és a Varga-bónyi árok feletti felüljáró, valamint a Kaposfüred és Somogyaszaló észak közötti 3,5 km hosszú szakasz is.

A 67. sz. főút kivitelezésének I. ütemében a Kaposfüred és Látrány elkerülő szakaszok között 33,2 km hosszon 2X2 sávos út épült, ebből több mint 20 km új nyomvonalon vezetett út. Az új nyomvonal a településeket elkerüli, majd a települések között visszatér a régi 67. sz. főútra, ezeken a szakaszokon 11,5 tonnás terhelésre alkalmas burkolatmegerősítés és 2X2 sávos útszélesítés történik majd.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere elmondta: Kaposvár életében az idei évben több mérföldkő is volt. AZ egyik legmeghatározóbb az, hogy elkészült a 67. sz. főút leghosszabb, 32 km-es szakasza. A mai naptól nem csak gyorsabban, hanem biztonságosabban lehet eljutni a megyeszékhelyről a Balatonhoz. Kaposvár ezzel bekapcsolódik az ország vérkeringésébe. Várhatóan újabb és újabb vállalkozások választják majd székhelyüknek a várost, hiszen a megközelíthetősége a 2X2 sávos főútnak köszönhetően sokat javult.

 

Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője elmondta: A NIF Zrt. tovább dolgozik a 67. sz. főút további szakaszain a projekt folytatásán. A II. ütemben a Kaposfüred elkerülő bővítése történik 2X2 sávra, 3,3 km hosszon. Az építési és környezetvédelmi engedélyek rendelkezésre állnak. A tervező elkészítette a kiviteli tervet. Ezen a szakaszon már folyik a beruházáshoz szükséges területek megszerzése is. Reményeink szerint a kivitelezés tervezett kezdése 2020. II. felében elkezdődhet. A III. ütemben a régi Látrány elkerülő bővítése következik 2X2 sávra, 9,9 km hosszon. A környezetvédelmi- és az építési  engedélyt már megszereztük. A kiviteli tervek jövő év elejére készülhetnek el. Ezen a szakaszon terveink szerint 2020. utolsó negyedévében kezdődhetnek meg a munkák.

 A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósult meg Európai Uniós finanszírozással. A kivitelezést a STRABAG Építő Kft., a STRABAG AG és a SOLTÚT Kft. által alkotott S+S R67 Konzorcium nettó 65,7 milliárd forint értékben végezte.

2019. december