TURBÓ KÖRFORGALMAK ÉPÜLNEK AZ M5 AUTÓPÁLYA ÉS AZ 54. SZ. FŐÚT TALÁLKOZÁSÁNÁL

Megkezdődik az M5 autópálya és az 54. sz. főút csomópontjainak átépítése. 2019. július 18-tól forgalmi rend változásra számíthatnak a közlekedők.

Jó ütemben halad az 54. sz. főút kapacitásbővítése, 2019. júliusában megkezdődik az M5 autópálya „91 – Kecskemét dél” kijáratánál az 54. sz. főúttal alkotott csomópontok átépítése. A jelenlegi csomópontok turbó körforgalmakká épülnek át.

A beruházás eredményeként, várhatóan 2020 II. negyedévétől jelentős mértékben javul Kecskemét elérhetősége, és a város déli ipari területén található vállalkozások kiszolgálása is. A kapacitásbővítésnek köszönhetően csökkennek az útszakaszon időszakosan jelentkező torlódások, ezáltal a közlekedők rövidebb idő alatt érhetik el az M5 autópályát.

A munkálatok ideje alatt az autópálya fel- és lehajtó ágait lezárják, így az 54. sz. főútról nem lehet majd az M5 autópályára felhajtani, és az M5 autópályáról történő lehajtás is szünetel az érintett kijáratnál. Kecskemét és Jakabszállás között az építési terület környezetében 40-60 km/ó sebességkorlátozás lesz érvényben. Az autópályán közlekedők a „91 – Kecskemét dél” kijáratnál lévő pihenőhely szolgáltatásait az átépítés ideje alatt is zavartalanul vehetik igénybe.

A Budapest felől érkezők a „81 – Kecskemét Északi elkerülő” kijáratnál a 445. számú Kecskemét Északi elkerülőn közlekedve tudják az 54. sz. főutat megközelíteni. A Szeged felől érkezők pedig  a „109 – Kiskunfélegyháza észak” kijáratnál Városföld felé haladva az 5. sz. főúton közlekedve érhetik el az 54. sz. főutat. A nagyobb csomópontokban és terelőútvonalként kijelölt szakaszokon tájékoztató táblák segítik az eligazodást.

Az ideiglenes forgalmi rend várhatóan 2019. november közepéig áll fenn, ez idő alatt kérjük a közlekedők türelmét és megértését.

A beruházás keretében már elkészült a turbó körforgalom az 54. sz. főút és a Barényi Béla utca kereszteződésében a hozzá tartozó kettő kerékpáros aluljáróval együtt. Jelenleg az 5. sz. főúton és a Daimler úton tervezett turbó körforgalmak építése, valamint a három kerékpáros aluljáró építése van folyamatban.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában hazai forrásból valósul meg.