Átadták a Kecskemét északi elkerülő út 5. sz. főút és az M5 autópálya közötti szakaszát

Bezárult a Kecskemétet elkerülő útgyűrű. A 445. sz. főút 5. sz. főút és M5 autópálya közötti szakaszának átadó ünnepségén jelen volt Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter, Salacz László, Bács-Kiskun megye 1. sz. választókörzetének országgyűlési képviselője, Zombor Gábor, Bács-Kiskun megye 2. sz. választókörzetének országgyűlési képviselője és Juhász Zoltán, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatóhelyettese.

A 445. sz. főút Kecskemét északi elkerülő 5. sz. és a 44. sz. főút közötti 10,3 kilométeres része 2015 augusztusára elkészült. A fejlesztés 2016-ban az 5. sz. főúttól az M5 autópályáig tovább folytatódott. A 3,3 kilométeres szakasz, 2×1 sávos útként épült meg. Az új nyomvonal körforgalmú csomóponttal keresztezi a Ladánybenei ill. a Nyíri utat, és az M5 autópálya külön szintű keresztezesével ér véget. Az autópálya csomópont ágai körforgalmú csomópontokkal csatlakoznak a 445. sz. főúthoz. Az autópálya felett kétnyílású 58 m hosszúságú híd épült.

A beruházás része volt még a Hetényi egyszerű autópálya pihenő bontása és új helyen történő megépítése. A mostani átadóval bezárul a Kecskemétet elkerülő útgyűrű, melynek előnye többek között az átmenő forgalom levezetése, távoltartása a belvárostól, valamint a forgalom gyűjtése- elosztása. Az átadásra került szakasszal lehetőség nyílt a 445 sz. főút folytatására Hetényegyháza elkerülésével.

Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter elmondta: „A kormány kiemelten kezeli a közlekedési infrastruktúra fejlesztését. A közutak építésének, korszerűsítésének minden esetben a gazdasági növekedést, a versenyképesség fokozását, és alapvetően a munkahelyteremtést kell támogatnia. Azon dolgozunk, hogy az autópályákat és az autóutakat lehetőség szerint minél nagyobb számban és minél előbb elvezessük az országhatárokig. Továbbá négysávos összeköttetésekkel kapcsoljuk be a gyorsforgalmi hálózatba a ma még csak kétsávos főutakon elérhető megyei jogú városokat.”

Salacz László, Bács- Kiskun megye 1. sz. választókörzetének országgyűlési képviselője azt mondta: „Egy út megépítése mindig összefogás eredménye, a 445. sz. főút átadása szép példája a város és a kormány együttműködésének. Ez a 3,3 km hosszú szakasz megvalósítja a haladást szó szerint, és átvitt értelemben is.”

Zombor Gábor, Bács- Kiskun megye 2. sz. választókörzetének országgyűlési képviselője elmondta: „A mai szakasz átadásának nagyon nagy jelentősége van. A térség lakói évtizedek óta várják ezt a fejlesztést, hiszen a fejlődés záloga a jó infrastruktúra és a megközelíthetőség és ez további sikeres éveket jelent az itt élőknek.”

Juhász Zoltán, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatóhelyettese hozzátette: „A kecskeméti körgyűrű fejlesztése nem fejeződött be, hiszen jelenleg is folyamatban van a déli elkerülőn az 54 sz. főút M5 autópálya és 5 sz. főút közötti szakaszának 2×2 sávra bővítése.”

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában hazai forrás felhasználásával valósult meg. A kivitelezést a Duna Aszfalt Kft. végezte nettó 5.750.719.036 forint értékben.

A beruházásról további képek és videók a projektlapoknál a galériákban érhetőek el, a 445. sz. főút, Kecskemét északi elkerülő út 5. sz. főút és az M5 autópálya közötti szakaszát érintő további képeket is az alábbi oldalon:

445. sz. főút Kecskemét elkerülő (II/2 ütem (M5 és 5. sz. főút között) projekt megvalósítása

2018. december