Átadták a forgalomnak az M25 autóút északi ütemét

Nyáron fejeződött be a 252. sz. főút rekonstrukciója és a 2502 j. út Andornaktálya elkerülő út építése, a mai naptól pedig már az M25 autóút 4 kilométeres szakaszát is használhatják az erre közlekedők.

Eger város gyorsforgalmi úthálózatba történő bekötése három ütemben valósul meg, az M25-ös autóút fejlesztése során összesen 19 km új nyomvonalú 2X2 sávos autóút épül.

Az első ütemben a 2502 j. út új nyomvonalú átkötése és a 252. sz. főút rekonstrukciója készült el. Az M25 építéshez kapcsolódó két kisebb beruházás keretében megépült szakaszok nyújtotta magasabb utazási komfortot idén július közepe óta élvezhetik az erre közlekedők.

A II. fázisban, a tervezett határidőre fejeződött be az M25-ös autóút északi üteme, a 4 km hosszú, új nyomvonalú, 2×2 sávos gyorsforgalmi út építése Az M25 autóút és a 2502 j. összekötő út keresztezésében különszintű csomópont létesült, valamint ún. Olajosok útját közel 500 méteres szakaszon felújították, és egy aluljárón keresztül vezetik át az M25 alatt, így a járművek zavartalanul közlekedhetnek a jövőben a meglévő 25. sz. főút és Andornaktálya között. A beruházás részeként kiváltották a közműveket, és összesen 2,5 km hosszon több szervizút is létesült. A nyomvonallal érintett erdők pótlására mintegy egy hektár területen csereerdőt telepítettek.

A munkálatokat a Colas Út Zrt., a HE-DO Kft. és a KM Építő Kft. konzorciuma végezte. A kivitelezés nettó összege közel 8 milliárd forint. A beruházás az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, uniós és hazai forrásból valósult meg.

A közlekedők már az első két ütem megépítésének köszönhetően gyorsabban és biztonságosabban juthatnak el az M3-as autópályáig. A most átadott rész-beruházások előnyeit igazán 2020 nyarától fogják majd megtapasztalni az autósok, amikorra az M25 déli üteme is elkészül. A harmadik és egyben záró szakasz befejezését követően terelődhet át a forgalom a jelenlegi úthálózatról a megépített új útra, így mentesítve a településeket a tranzitforgalom okozta ártalmas hatásoktól, csökkentve az utazással töltött időt.

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára elmondta: „A kormány több mint 2500 milliárd forinttal támogatja a hazai közutak fejlesztését, e korábban sosem látott keretösszeg több mint felét hazai költségvetési források teszik ki. A tervbe vett 1000 kilométernyi autópálya, autóút és kiemelt főút elkészültével Magyarország szintet lép a gyorsforgalmi hálózat fejlettségében. Kiemelt közlekedéspolitikai törekvés a jelenleg még csak kétsávos főutakon elérhető megyei jogú városok bekötése. A kormány Eger bekapcsolására a Modern Városok Programban a helyi önkormányzattal kötött megállapodás első pontjaként is vállalást tett. A 2020-ra kiépülő közvetlen gyorsforgalmi úti eléréssel rövidül a menetidő és javul a forgalombiztonság a település és a főváros között.”

Hanuszik Csaba, Maklár polgármestere hangsúlyozta: „Maklár szempontjából is fontos beruházásról van szó, hiszen sokan járnak át tanulni, dolgozni Egerbe. A fejlesztésnek köszönhetően könnyebb lesz közlekedni a két település között.”

Orosz József, Nagytálya polgármestere megköszönte a lakosságnak az építkezés idején tanúsított türelmet, illetve azoknak a gazdáknak a támogató együttműködését, akik lemondtak a földjükről azért, hogy ez a térség életében fontos beruházás megvalósulhasson.

Nyitrai Zsolt, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: „A térség településeinek életében egy régóta várt naphoz érkeztünk el. Az átadott útszakasz az egrieket is segíti majd, de elsősorban Andornaktálya és Nagytálya lakosainak jelent könnyebbséget. Amikor a teljes M25-ös elkészül, részei leszünk az országos vérkeringésnek, ezzel az Eger Budapest távolság lerövidül, gyorsabb, kényelmesebb és biztonságosabb lesz az út.”

Vámosi László, Andornaktálya polgármester elmondta: „Andornaktálya az első nagy nyertese ennek a beruházásnak. Az északi szakasz átadásával, illetve a 2502-es út megnyitásával a kamionforgalom elkerülheti a várost, aminek köszönhetően az életminőség nagy mértékben javulni fog. Ezen kívül pedig ipari beruházásokat is tervezhetünk innentől kezdve.”

Habis László, Eger polgármestere azt mondta: „A lehető leggyorsabban épülnek az M25-ös gyorsforgalmi út szakaszai. Szép eredmény, hogy az elkészült út elkerüli Andornaktályát, ami igen fontos szempont volt a nyomvonal kialakítása során. Jó látni, hogy gyors ütemben halad a folytatás is, ez nagyon fontos Eger és a térség turizmusa, gazdasága és az egri emberek szempontjából.”

Nagy Róbert, a NIF Zrt. vezérigazgatója átadott északi ütemen túl a záró szakaszokon folyó munkákról is beszámolt: „Az M25-ös autóút déli ütem mintegy 15 km hosszú szakaszának kivitelezése idén márciusban indult meg, és rendkívül jó ütemben halad. Az északi ütem csatlakozásánál mintegy 800 m hosszon már az aszfalt alapréteg építési munkái fejeződnek be. Emellett földmű- és vízépítés zajlik a szükséges áteresz építésekkel és közműkiváltási munkákkal együtt, valamint a megvalósuló hidaknál több helyen megkezdődtek a cölöpözési munkálatok is.”

A beruházásról további képek és videók a projektlapoknál a galériákban érhetőek el, az M25 autóút szakaszainak fejlesztését érintően az alábbi oldalakon:

Eger megközelítése, M25 autóút Északi ütem megvalósítása

Eger megközelítés M25 Déli ütem megvalósítása (1. építési (déli) szakasz kivitelezése)

Eger megközelítés M25 Déli ütem megvalósítása (2. építési (északi) szakasz kivitelezése)

Eger megközelítése, 252. sz. főút rekonstrukciójának megvalósítása

Eger megközelítése 2502 jelű út új nyomvonalú átkötésének megvalósítása

2018. november