Bővítik az 54. sz. főút Kecskemétet délről elkerülő szakaszát

Az 54. sz. főút Bács-Kiskun megye életében jelentős szereppel bír. Az M5 autópályát az 5. sz. főúttal összekötő út fejlesztése segíti a térség ipari tevékenységét, és tehermentesíti a várost az átmenő forgalom alól. A beruházás alapkövét Tóth Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára; Dr. Zombor Gábor, a térség országgyűlési képviselője; Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere és Mayer András, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese tették le 2018. július 11-én.

Az 5,7 km hosszú, 2×1 sávos útszakasz 2×2 sávosra bővítése mellett az északi oldalon közel 7 km egyesített szerviz- és kerékpárút, míg a déli részen 4,5 km földút épül. A zavartalan közlekedést öt turbó körforgalom biztosítja majd, melyből három teljesen újépítésű, kettő pedig a meglévő egyszerű körforgalmak kibővítésével valósul meg. A kerékpáros átvezetések érdekében négy új aluljáró kialakítására, és egy meglévő meghosszabbításra kerül sor. A projekt keretében megépülő egyesített szerviz- és kerékpárút az iparterületen lévő munkahelyek könnyebb és biztonságosabb elérését biztosítja a helyi lakosok számára.

A beruházás eredményeként, várhatóan 2020 II. negyedévétől Kecskemét elérhetősége, a város déli ipari területén található vállalkozások kiszolgálása is jelentős mértékben javul. A kapacitásbővítésnek köszönhetően csökkennek az útszakaszon időszakosan jelentkező torlódások, ezáltal a közlekedők rövidebb idő alatt érhetik el az M5 autópályát.

Tóth Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára kifejtette:Mivel az új szakaszt az átutazók a település déli elkerülőjeként használhatják, a városban csökken az átmenő forgalom okozta környezeti terhelés, levegő- és zajszennyezés. Kecskemét közlekedési helyzetét további közúti beruházások is javítják. Már épül, és 2018 végére elkészül a 445. sz. főút, a Kecskemét északi elkerülő második üteme. Előkészítés alatt áll az 52. sz. főút lakott területi szakaszának négysávossá bővítése, a tervezési közbeszerzési eljárás a bírálati szakaszban van. A fejlesztésekkel e virágzó város gazdasági, ipari, innovációs, felsőoktatási, idegenforgalmi és számos egyéb területen megmutatkozó erősödése új lendületet kaphat.”

Dr. Zombor Gábor, a térség országgyűlési képviselője elmondta: „Nagy örömömre szolgál, hogy itt lehetek a mai alapkőletételen, hiszen közel 10 éve tervezzük ezt a beruházást. Az évek alatt bizalom alakult ki a város, a kormány, és az idetelepülő cégek között. 100 új vállalkozás költözik be az ipari parkba, és azt ígértük, ha megépülnek a gyárak, akkor azokat a beruházásokat is megvalósítjuk, amelyek Kecskemét térségének tovább fejlődéséhez szükségesek. A most induló útépítés is idesorolható, hiszen az infrastruktúra korszerűsítése elengedhetetlen.”

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere hangsúlyozta: „Örömteli, hogy folytatódik az elkerülő építése, mert ez a város köré épülő út a település belső fejlődését támogatja. A megfelelő infrastruktúra kiépítése meghatározó a térség számára is. Kecskemét gazdasága az utóbbi években meghatározó volt a magyar gazdaság fejlődésének szempontjából is, és ezáltal a dél-alföldi régió is bekapcsolódott a vérkeringésbe. A munkálatok most kezdődnek, az építés idejére kérjük az itt lakók, a helyi vállalatok és az erre közlekedők türelmét.”

Mayer András, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese a beruházás ütemezését ismertette: „A nyomvonalon jelenleg a munkaterület tűzszerészeti átvizsgálása, robbanószerkezet mentesítése zajlik, valamint elindultak a bozót- és cserjeírtási, illetve geodéziai munkák, továbbá folyamatban van a kiviteli tervek készítése. A tervezett ütemezés szerint, a főpályán már 2019. év végétől mindkét irányba 2×2 sávon haladhat majd a forgalom, a beruházás teljes befejezéséig pedig új földutak, szervízutak, valamint kerékpárúttal egyesített szervízutak kialakítására kerül sor.”

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában hazai forrásból valósul meg. A kivitelezést Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Kft. végzi, nettó 8.770.174.593 forint értékben.

 

2018. július