Hivatalosan is befejeződött a 47. sz. főút Hódmezővásárhely elkerülő projekt

Másfél év alatt, határidőre elkészült a 47. sz. főút Hódmezővásárhely elkerülő szakasza. A projekt záróeseményén ünnepi beszédet mondott Dr. Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely polgármestere. A beruházás részleteit Nagy Róbert, a NIF Zrt. vezérigazgatója és Oláh Péter, a Colas Közlekedésépítő Zrt. területi főmérnöke ismertette.

2018. március 22-én indulhatott el a forgalom a 47. sz. főút Hódmezővásárhely elkerülő szakaszán. Az ideiglenes forgalomba helyezés után a kivitelező még kisebb, a közlekedőket már nem érintő munkákat végzett el a projekten. Többek között befejezték a közel 1,7 km-es kerékpárút szakaszok korrekcióját, elkészültek a kapcsolódó földutak összesen 6,6 km hosszban. Az elmúlt három hónapban vízépítési munkák és mederburkolás is történt, valamit az ősz óta tartó növénytelepítés és füvesítés is véget ért.

A 12,7 km-es Hódmezővásárhely északi elkerülő új nyomvonalon, 2×1 sávos kialakítással valósult meg.  A szakaszon 5 szintbeni, ebből két körforgalmi csomópont és 3 kereszteződés, 1 különszintű csomópont, 1 vasút feletti felüljáró és 1 kerékpáros aluljáró épült. A beruházás érdekessége a vasutat és a közutat különszintben keresztező körhíd az elkerülő Szeged felőli végcsomópontjánál.

Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely polgármestere elmondta: „Hódmezővásárhely élhetőbb várossá vált az elkerülő megépítésének köszönhetően, hiszen napi 10-15 ezer gépjármű áthaladásától mentesült a belváros. Ahhoz, hogy ez a projekt határidőre elkészülhessen, az önkormányzat, hatóságok, a beruházó és a kivitelező összefogására volt szükség.” A polgármester hangsúlyozta: „Külön köszönet illeti Lázár Jánost, aki a Miniszterelnökséget vezető miniszterként és a térség országgyűlési képviselőjeként is hosszú éveken keresztül nagyon sokat tett azért, hogy a várost a jelentős átmenő forgalomtól megszabadító beruházás megépüljön.”

Nagy Róbert, a NIF Zrt. vezérigazgatója kiemelte: „A NIF Zrt. 2013 óta folyamatosan fejleszti a 47. sz. főutat. A Hódmezővásárhely északi elkerülőnek köszönhetően a Békéscsaba és Szeged közötti, mintegy 90 km-es szakasz –Székkutas és Csorvás kivételével – átkelési szakasz mentessé válik. A beruházás különlegessége az elkerülő végcsomópontjában megépített 60 méter átmérőjű körhíd.”

Oláh Péter, a Colas Közlekedésépítő Zrt. területi főmérnöke azt mondta: „A Colas Csoport életében még nem volt olyan nagy beruházás, amit ekkora figyelem övezett volna, mint s 47. sz. főút Hódmezővásárhely elkerülő építését. Ez az összetett műszaki tartalomnak. különösen a különszintű csomópontnak, a körhídnak köszönhető.”

A beruházás a NIF Zrt. beruházásában uniós és hazai források felhasználásával valósult meg. A kivitelezést a Colas Út Zrt., a Délút Kft., a Colas Hungária Zrt. és Colas Közlekedésépítő Zrt. által alkotott konzorcium végezte, a kivitelezés nettó összege 27,9 milliárd forint.

2018. június