Lezárult a kerékpáros pihenőhelyek tervezése ötletpályázat

Kerékpáros pihenőhelyek tervezése címmel sikeres hallgatói ötletpályázatot bonyolított le a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Kara, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kerékpáros Koordinációs Főosztály és NIF Zrt. támogatásával.

Jelenleg több országos jelentőségű kerékpáros útvonal tervezése és megvalósítása van folyamatban. Az ötletpályázat célja az volt, hogy a készülő közlekedési infrastruktúra tervekhez tájépítészeti ötleteket, koncepcióterveket, valamint kivitelezhető javaslatokat kapjon a hallgatóktól a Balatoni Bringakör, a Budapest-Balaton és az EuroVelo 6 kerékpáros útvonal mentén elhelyezendő kerékpáros pihenőhelyek kialakítására vonatkozóan.

A javaslatokat elsősorban az elrendezés, kialakítás, anyaghasználat, funkcionalitás, tájba illeszthetőség tekintetében várták, figyelembe véve a koncepció megvalósíthatóságát és üzemeltethetőségét, fenntarthatóságát is. Cél volt a szakmabeli fiatalok – akik egyben a jelen, illetve a jövő aktív kerékpározói is – ötleteinek megismerése, hogy ők hogyan képzelnek el egy külterületi kerékpáros pihenőhelyet, és az ötleteiket hogyan tudják közelíteni a jelenlegi tervezési szabványokhoz, valamint megvalósítási lehetőségekhez, irányelvekhez.

A  pályázat keretében összesen 9 pályamű érkezett, amelyeket a Kar neves oktatóiból, valamint az NFM és a NIF Zrt. szakmai képviselőiből álló zsűri bírált el.  A díjakat 2018. március 12-én Révész Máriusz, kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos, Dr. Fekete Albert a kar dékánja, és Juhász Zoltán László a NIF Zrt. igazgató-helyettese adta át a nyertes pályázóknak.

I. díjban részesült a Bringaőrület pályamű, melynek készítői:

  • Kardos Bálint Ferenc
  • Sugár Cindy
  • Sunkel Diána Alexandra

II.  díjban részesült a Tekerj Bele! pályamű, melynek készítői:

  • Rózsa Anna
  • Vincze Vivien

III. díjban részesült a Plexi pályamű, melynek készítői:

  • Czél Izabella
  • Varga Viktória Lilla

 

Gratulálunk és további szép szakmai sikereket kívánunk a nyerteseknek!

2018. április