Megújult a 42154. j. út Nagygyanté és Geszt közötti szakasza

Az új útszakasz igénybevételével Mezőgyán 5 perccel, Geszt 10 perccel hamarabb érhető el a megye bármely településéről. A 11,5 tonnás burkolatmegerősítés javítja a közlekedésbiztonságot, növeli a szolgáltatási színvonalat. Az átadó ünnepségen beszédet mondott dr. Kovács József, a térség országgyűlési képviselője, Vantara Gyula, Békés megye fejlesztési biztosa, Fábián Zsuzsanna, Geszt polgármestere, Dani Attila, Mezőgyán polgármestere és Povázsai Pál, a NIF Zrt. projektiroda-vezetője.

A projekt keretében 13,2 kilométeren végeztünk útfelújítást, melynek keretében 12,8 kilométeren a burkolat kétoldali szélesítésével, külterületen 7,5 m, belterületen 6,5 m szélességű, kiemelt szegéllyel határolt, 11,5 tonnás tengelyterhelésre alkalmas burkolatot építettünk ki. Geszt belterületén további közel 500 méteren felújítottuk a burkolatot, valamint átépítettük a 4219. és 42154. j. utak csomópontjában meglévő háromágú szintbeni csomópontot.

Nagygyantén a 42154. jelű és a 4219. j. út mellett kiemelt szegély és gyalogos járdaburkolat,  Mezőgyán és Geszt teljes belterületén kiemelt szegélyek készültek. Buszöblöket építettünk ki Kisgyantén, Mezőgyánban és Geszten, ahol autóbuszvárakozóhelyet és új útmenti parkolókat is létesítettünk, illetve elvégeztük a meglévők felújítását.

A beruházásnak köszönhetően javul Mezőgyán és Geszt települések megközelíthetősége, csökken az elérési idő. Keresztmetszeti kialakításával, a megengedett tengelyterhelés növelésével a szolgáltatási színvonal és a közlekedésbiztonság javításával az útszakasz alkalmassá válik a Geszt és Cséffa települések között tervezett közúti kapcsolat megvalósítására is.

Dr. Kovács József, a térség országgyűlési képviselője elmondta: „Ennek a szakasznak a felújítása nagymértékben javítja az itt élők életminőségét. A környék közeledésének fejlesztése, az épülő 47. sz. főút, és M44-es gyorsforgalmi út is segíti az érintett települések bekapcsolását az úthálózatba, ami nagy jelentőséggel bír a lakosság, és a régióhoz szorosan kötődő Tisza családnak is.”

Vantara Gyula, Békés megye fejlesztési biztosa hozzátette: „A térség megközelíthetőségének javítása elősegíti a gazdaság és közlekedés további fejlődését. A következő lépés lehet a Romániába átvezető út építésének megvalósítása, ami bekapcsolná a határon túli településeket, és újra összeköthetné a családokat, segíthetné a jövőbeni kapcsolattartást.”

Fábián Zsuzsanna, Geszt polgármestere kiemelte: „Nagyon régóta várt folyamat befejezéséhez érkeztünk most el az itt élők és az ideérkező látogatók számára is. A beruházásnak és a további fejlesztéseknek köszönhetően Geszt visszanyerheti régi fényét. A turizmus fontos a város számára, a jobb megközelíthetőség elősegíti ennek fejlődését, növelheti a Tisza kastély és más helyi nevezettesség látogatottságát is. A romániai fejlesztéssel kiegészülve az út Geszt testvér településéhez, Cséffához is jobb összeköttetést teremt.”

Dani Attila, Mezőgyán polgármestere hangsúlyozta: „Hatalmas előrelépést jelent ez a projekt a település életében, amit régóta vártunk, és nagyon hálásak vagyunk a megvalósulásáért. A további 1,5 km-es szakasz pedig a belföldi közlekedésen túl megnyitná a külföldi lehetőségek útját is. ”

Povázsai Pál, a NIF Zrt. projektiroda-vezetője a beruházás műszaki paranétereit ismertette: „A több, mint 13 kilométeres felújított szakaszon a burkolat kiszélesítése és 11,5 tonnás megerősítése mellett, felújítottunk egy szintbeni csomópontot, Kisgyantén 2 db, Mezőgyánban 6 db, Geszten 2 db autóbuszöblöt, 1 db autóbusz és 13 db személygépkocsi várakozóhelyet építettünk.”

A fejlesztés hazai forrásból, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, 3.229.796.192 forintból valósult meg, a Hódút Kft. kivitelezésében.

 

 

2016. december