December 22-én megnyílt a forgalom előtt a Győrt keletről elkerülő út második szakasza

A három építési ütemben megvalósuló, összesen 13,4 km hosszú új nyomvonalon Győrt keletről elkerülő út az M1 autópályát fogja összekötni a 14. sz. főúttal. Az elkerülő út M1 autópálya és Vonal út közötti szakasza 2015 szeptemberére készült el, a Vonal út és az 1. sz. főút közötti ütemet december 22-e óta már használhatják a közlekedők.

A II. ütem átadásával az 1. sz. főút mellett elhelyezkedő Győr-Gönyű Kikötő és az M1 autópálya között létrejött a közvetlen útkapcsolat. A szakaszon egy új különszintű csomópontot alakítottunk ki az M19 autóútnál, és egy új körforgalmi csomópontot építettünk ki az 1. sz. főúton. A csomópontok kialakítása érdekében az M19 autóút 1 km-es, az 1. sz. főút 250 m-es szakaszát átépítettük. A körforgalom kialakítása miatt az 1. sz. főút mellett vezetett kerékpárút korrekciója is megvalósult. A kivitelezést az STR Építő Kft. végezte, a kivitelezés nettó értéke 3,329 milliárd forint volt.

Az ünnepélyes december 22-i átadáson jelen volt Pana Petra, a Külgazdasági és Külügyminisztérium  külgazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára, Simon Róbert Balázs, a térség országgyűlési képviselője és Győr-Moson-Sopron megye fejlesztési biztosa, Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára, Fekete Dávid, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere és Mayer András, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese.

Pana Petra, a Külgazdasági és Külügyminisztérium  külgazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében kiemelte: „Mint azt mindannyian tudjuk, egyre élesebb küzdelem zajlik a világban a működőtőke vonzás területén, mely során csekély különbségek dönthetnek egy-egy beruházás Magyarországra való behozatalánál. A kormány ezt felismerve – valamint a hazánkban jelenlévő befektetőkkel konzultálva – intenzíven támogatja a  közútfejlesztési beruházásokat, melyek hozzájárulnak az országunk, ezen belül az adott térség gazdasági szereplői nemzetközi szerepvállalásának kiszélesítéséhez, a foglalkoztatás helyi lehetőségéhez mért növeléséhez, a gazdasági növekedést segítő helyi és térségi fejlesztések és új beruházások ösztönzéséhez.”

Simon Róbert Balázs, a térség országgyűlési képviselője és Győr-Moson-Sopron megye fejlesztési biztosa elmondta: „Amikor elkészül a 813-as számú út harmadik üteme is, a város észak-keleti része is bekapcsolódik a megyeszékhely vérkeringésébe, és úgy tudnak Szlovákia, vagy Budapest irányába utazni, hogy nem kell a belvárosba bemenniük. Az út megépítésének gazdaságélénkítő szerepe is van, új vállalkozások létrejöttét ösztönzi majd a térségben.”

Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára hangsúlyozta: „A Kormány tartotta ígéretét, határidőre elkészült az elkerülő második, amely magyar költségvetési forrás felhasználásával valósult meg. A beruházás a Győr és Győr környékén élők számára a munkába járást is könnyíti.”

Fekete Dávid, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere hozzátette: „A kormány az elmúlt években mintegy 25 milliárd forintnyi fejlesztési összeget adott a megyeszékhelynek. Ennek az összegnek hangsúlyos része a jövő évi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál beruházásaihoz kapcsolódik.”

Mayer András, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese a munkálatok további folytatásáról beszélt: „A harmadik Vámosszabadiig vezető 5,2 km hosszú szakasz kivitelezésre irányuló közbeszerzési eljárás eredményes volt. A nyertes ajánlattevő az SHS Konzorcium (tagjai: STRABAG Általános Építő Kft., Hódút Kft. és STRABAG AG) volt, a kivitelezés nettó összege 14,85 milliárd forint. Új, 395 méter hosszú híd épül a Mosoni-Duna felett, Győrszentiván kertváros – Győr Bácsa között. A hídon a díszkivilágítás mellett kerékpárút is épül. A fejlesztés részeként 3 körforgalmi csomópontot alakítunk ki a 14. sz. főút, az 1301. j. és az 1302. j. utakon.”

A teljes elkerülő út 2018-ra készül el. A fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. beruházásában valósul meg, magyar költségvetési forrás felhasználásával.

2016. december