MEGÚJULT AZ 5. SZ. FŐÚT BURKOLATA

A megújult főúton kényelmesebb és biztonságosabb, az átépült turbó körforgalomban pedig dinamikusabb a haladás. Az 5. sz. főút megerősített szakaszának ünnepélyes átadásán Becsey Zsolt, az NFM helyettes államtitkára kiemelte: újabb lépés történt a környék közlekedésbiztonságának javítása érdekében

Jelentősen javult a közlekedés biztonsága és megvalósult az ipari létesítmény és a közút összeköttetése az 5 sz. főút fejlesztése keretében. A beruházás során 1,2 km hosszban megerősített burkolatot kapott az 5 sz. főút az 502 sz. főút és a Zápor utcai csomópont. Az autósok mellett kényelmesebb és biztonságosabb lett az utazás a tömegközlekedők számára is. Megújult 4 buszöböl a járdakapcsolatokkal együtt, illetve kiépültek a hiányzó esőbeállók is. Gyalogátkelőhely, kerékpárút átvezetés, illetve 601 méter hosszban járda létesült a biciklisek és a gyalogosok kényelme érdekében. Ahol szükséges volt, kiépült a közvilágítás, a meglévő helyeken megújult a hálózat, hogy rossz látási viszonyok között is biztonságos legyen a környék megközelíthetősége. Az ipari létesítményt a közúthoz kapcsoló turbó körforgalomban sokkal dinamikusabb lett a haladás. A csomópontban a főirányú átvezetés 2×2 sávos, a mellékirányokból 2×1 sávon léphetnek be a körforgalomba. A turbó körforgalom sávjait előregyártott beton gömbsüvegsor választja el egymástól.

Becsey Zsolt, az NFM helyettes államtitkára elmondta: „Nem csak gyakorlati, de szimbolikus jelentőségű is a fejlesztés, amely fontos lépés a környék és az ipari park szempontjából is. Az időben elkészült turbó körforgalom jelentősen növeli a közlekedés biztonságát.”

B. Nagy László, fejlesztési biztos, országgyűlési képviselő hozzáfűzte: „Szeged és környékének közlekedését hosszú távon meghatározó útépítések fejeződtek be az elmúlt hónapokban a megyében és most, még az ünnepek előtt átadták ezt a szakaszt, ami nagyon ráfért már a városra. Ezután kényelmesen autózhatunk Szeged és az északi sztrádafelhajtó között és úgy gondolom, a későbbiekben nagy szerepe lesz az útnak a Tudás Park szempontjából is.”

Nagy Sándor, Szeged alpolgármestere hozzátette: „Amellett, hogy az ötös számú főút korszerűsítése a Szeged szempontjából kiemelten fontos beruházás megközelítését teszi lehetővé, javítja a szemben lévő ipari park elérhetőségét és biztonságosabbá teszi az autópályára vezető utat is.”

Kondrik Kornél, az NIF Zrt. vezérigazgató-helyettese elmondta: „A fejlesztés keretében megvalósult útburkolat megerősítésnek, valamint a turbó körforgalomnak köszönhetően biztonságosabbá vált a környék közlekedése. A beruházás a szerződés szerinti határidőre elkészült.”

A fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában, a Mega-Sped Kft. és a Pulzus Plusz Kft. kivitelezésében nettó 550.222.004 forintból valósult meg 85% uniós és 15% hazai forrás felhasználásával.