Határidőre elkészült a Márkó és Herend közötti szakasz korszerűsítése

A 8. sz. főút Márkó és Herend közötti 5,3 km hosszú szakaszának átadási ünnepségén jelen volt Navracsics Tibor, Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosa, Jánszky László, Herend polgármestere és Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója.

A Veszprém megyei Márkó és Herend települések között a korábbi 2×1 sávos szakaszt 2×2 sávra építettük át, középső fizikai elválasztó sáv létesítésével. A beruházás során 2 külön szintű csomópont épült Bánd-Herend, valamint Szentgál-Herend között és egy gyalogos aluljáró Bándnál. Átépült a Bándi patak és a Séd patak feletti híd, Herend közelében pedig egy kétoldali műszaki leállóhely létesült buszmegállóval. Bánd és Herend lakott területeinek zajvédelme érdekében 2,5 km hosszan zajárnyékoló falat alakítottunk ki.

Navracsics Tibor, uniós biztos elmondta: „A 8-as út fejlesztése nemzetgazdasági nagyberuházás, amelynek Veszprém megye számára is különösen nagy jelentősége van. A fejlesztés célja, hogy a Dunántúlt biztonságos út kösse össze az észak-olasz, a szlovén és a dél-osztrák térséggel. A nagyberuházás az eddigieknél sokkal élénkebb gazdasági kapcsolatok kialakulását teszi lehetővé, hiszen Európa egyik legdinamikusabban növekvő gazdasági térsége a magyar vállalkozások számára piacot, munkalehetőséget nyújthat.”

Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója kiemelte: „A 8.sz.főút Veszprém és Fejér megyei szakaszain összesen 28,7 kilométeren végzünk vagy végeztünk kivitelezést Székesfehérvár és Herend között, öt helyszínen. A négynyomúsítást Pétfürdő-Hajmáskér, Hajmáskér-Litér és itt Márkó-Herend között befejeztük mintegy 16 km hosszan. A székesfehérvári elkerülő 2016 nyaráig, a várpalotai elkerülő út 2017 év végéig készül el. A fejlesztésnek köszönhetően gyorsabbá és biztonságosabbá vált a közlekedés, a fizikai elválasztósáv, valamint Öskűnél, Hajmáskéren, Herendnél és Bándnál épült különszintű csomópontok jóvoltából pedig elkerülhetőek a balesetek.”

A kivitelezést a KÖZGÉP Zrt. végezte, a kivitelezés nettó összege: 8.486.962.936 forint. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. beruházásában a fejlesztés 85 % uniós és 15% hazai forrás felhasználásával valósult meg.

 

2015. október