Befejeződött a 8. sz. főút korszerűsítése Vasvár és Szemenye között

A 8. sz. főút felújítása Vas megyében két szakaszon 8,2 milliárd forint értékben 24 km hosszan végzett a NIF Zrt. 11,5 tonnás burkolatmegerősítést. Július végén a Körmend-Vasvár települések közötti felújítás fejeződött be, most pedig Szemenye és Vasvár között is már szélesebb úton, biztonságosan lehet közlekedni.

A Szemenye és Vasvár közötti 11,8 km hosszú szakaszon a 11,5 tonnás burkolaterősítés mellett, a 6,5-7 méteres burkolatszélesség helyett már 7,5 méteres burkolaton sokkal biztonságosabban lehet közlekedni mint korábban. Kám és a 87. út csomópontját korszerűsítettük és kanyarodó sávot is kialakítottunk. A három híd felszerkezetét teljesen átépítettük, így a Csurgó-patak, a Koponyás-patak és a Szent János-patak hídja is megújult. Alsóújlakon a lakott terület mindkét végén közvilágítással együtt építettük ki a forgalomlassító szigeteket, valamint a buszmegállókat is átépítettük.

V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára elmondta: „AZ elmúlt négy hónapban egymás után adjuk át a 8. sz. illetve a 86. sz. főúton lévő burkolatmegerősítést célzó beruházásokat. Az átadott szakaszokon, azonban nem csupán a burkolat lett szélesebb és épült át az uniós elvárásoknak megfelelően 11,5 tonnás erősségű burkolatra, hanem a szélesebb keresztmetszetek révén a csomópontok közlekedésbiztonsága is nőtt, a kapaszkodó sávok kiépítésével az utazás gyorsabb, kényelmesebb és biztonságosabb lett. A települések végénél és elejénél kialakított forgalomlassító szigetek az ottlakók nyugalmát és biztonságát szolgálják.”

Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója hozzátette: „A 8. sz. főút ezen szakaszán 5000 egységjármű közlekedik naponta, melyből minden 5. tehergépjármű. A jelentős nehézgépjármű forgalom miatt 1,5 km hosszan Kám és Alsóújlak között új kapaszkodó sávot építettünk ki, 4 km hosszan pedig a meglévő kapaszkodósávot korszerűsítettük, így már 5,5 km hosszan kényelmesebben lehet közlekedni. A kivitelezést a KÖZGÉP Zrt. végezte nettó 4.180.235.179 forint értékben.”

A 11,5 tonnás burkolatmegerősítés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában, 85 százalék uniós és 15 százalék hazai forrás felhasználásával valósult meg.

 

2015. október