Megszűnik a várakozás a Palánki úti csomópontnál

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. uniós források segítségével, a „Balesetveszélyes csomópontok átépítése” projekt keretén belül átépíti az 56. sz. főút - 5112. számú összekötő út - Palánki út körforgalmi csomópontot. A munkálatok megkezdéséről sajtótájékoztatón számolt be Horváth István országgyűlési képviselő, Ács Rezső Szekszárd polgármestere és Kardos Gábor, a NIF Zrt. műszaki igazgatója 2015. szeptember 8-án, Szekszárdon. 

A csomópontban jelentős a gyalogosforgalom, hiszen a közelében található a szekszárdi kórház egyik osztálya, valamint a városi gyermekotthon is. A jelenlegi csomóponti kialakítás mellett a reggeli és a délutáni csúcsidőben mindennaposak a torlódások, az alárendelt utakról nehéz a kihajtás az 56. sz. főútra a jelentős átmenő és a városba irányuló forgalom miatt. A beruházás során Szekszárd egyik nagy forgalmú, korszerűtlen kialakítású csomópontja fog átépülni biztonságos körforgalmi csomóponttá.

Horváth István, a térség országgyűlési képviselője elmondta: “Nem csupán a város, hanem a térség szempontjából is megoldódik egy neuralgikus közlekedési csomópont balesetveszélyessége a körforgalom kialakításával. Közvetlenül kettő megyei egészségügyi- és közvetve két oktatási intézmény mindennapos megközelítése válik biztonságosabbá.”

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere hozzátette: „Köszönet a Magyar Kormánynak és a NIF Zrt.-nek az újabb fejlesztésért. Jó úton halad Szekszárd a közlekedésbiztonságot javító terveivel, fél éve adtuk át a 6-os és 65-ös út balesetveszélyes kereszteződésben épült körforgalmat, most pedig ismét egy jelentős beruházást jelenthetünk be. Ezen az úton szeretnénk tovább haladni, a következő három nagy projektünk: a Szent Györgyi és a tehermentesítő út elágazójában jelzőlámpás kereszteződés kialakítása, illetve a város teljes közlekedési lámparendszerének átalakítása a megváltozott közlekedési viszonyokhoz igazodva és a Keselyüsi út felújítása.”

Kardos Gábor, a NIF Zrt. igazgatója kiemelte: „Átépül négy buszmegálló, a biztonságos gyalogos forgalom érdekében a buszmegállók megközelítésére körben járdák és négy gyalogátkelő is létesül, valamint korszerűsítjük a meglévő közvilágítást. A kivitelezés ideje alatt várhatóan december első hetéig 30km/h sebességkorlátozás, valamint sávszűkítés lesz érvényben. A kivitelező a folyamatos közlekedést a beruházás teljes időtartama alatt biztosítja.”

A fejlesztés 2015 december első felében fejeződik be, a kivitelezést a Soltút Kft. nettó 148,5 millió forint értékben végzi, 85% uniós és 15% hazai forrás felhasználásával.