AUGUSZTUS VÉGÉN MEGKEZDŐDIK A 25. SZÁMÚ FŐÚT BALESETVESZÉLYES CSOMÓPONTJAINAK KORSZERŰSÍTÉSE EGERBEN

Eredményesen zárultak a közbeszerzési eljárások, így a jövő hónapban megkezdődhetnek a 25. számú főúton a Mátyás király út-Külsősor utca-Vincellériskola, a Szvorényi és a Tárkányi úti csomópont úti balesetveszélyes csomópontok átépítése. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. által végzett beruházások eredményeként biztonságosabbá válik a közlekedés az autósok és a gyalogosok számára egyaránt.

A Mátyás király út – Külsősor út – Vincellériskola úti eltolt geometriájú csomópont átépítésének célja, hogy a Mátyás király úton a Külsősor és a Vincellériskola utakat, valamint az ún. „kisposta behajtót” bekapcsoljuk a jelenleg működő jelzőlámpás forgalomirányító rendszerbe. Az un. „kisposta” behajtóját a Külsősor úttal szembe áthelyezzük, a Külsősor útra és a kispostai területre balra kanyarodó sávokat létesítünk. A Vincellériskola utca felé önálló jobbra kanyarodó sávot építünk ki a városközpont felől. A csomópont átépítésével összefüggésben az érintett szakasz kopórétegét is felújítjuk. Az 5 forgalmi sávon a gyalogos átkelés a jelzőlámpa telepítésével biztonságossá válik. A korszerűsítést a Zemplénkő Kelet-magyarországi Építőipari Fővállalkozó és Bányászati Kft. végzi nettó 147.445.710 forint értékben.

A Szvorényi úti jelzőlámpás forgalom-irányítású csomópont átépítése során  önálló jobbra kanyarodó sáv épül ki Ózd irányából a 2416. sz. ök. (Egerszalóki) út felé, valamint önálló balra kanyarodó sávokat létesítünk mind a 25 sz. főútról a Szvorényi út városközpont felé vezető ága felé, mind a Szvorényi utca mellékirányaiból a főút felé. A csomópont átépítésével összefüggésben mind a meglévő jelzőlámpa rendszer hangolását, mind az érintett szakasz kopórétegének felújítását is elvégezzük. A kivitelezést a HEDO Kft. végzi nettó 147.321.153 forint értékben.

A Tárkányi úti csomópont korszerűsítése kapcsán a csomópont geometriai szűkítése történik meg a jelenlegi kanyarodó mozgások megtartása mellett, forgalomterelő csepp és háromszögszigetek kialakításával. A Tárkányi út páratlan oldali nyílt árkának bekötése is megtörténik a meglévő Egri úti csapadékcsatornába. A csomópont átépítésével összefüggésben az érintett szakasz kopórétegét is felújítjuk. A beruházást a HEDO Kft. végzi nettó 70.497.929 forint értékben.

Mindhárom csomópontban szeptember hónaptól sebesség- és forgalomkorlátozás lesz. A 85% uniós és 15% hazai forrás biztosításával megvalósuló fejlesztések várhatóan 2015 év végéig befejeződnek.

A beruházással kapcsolatos további információért kövesse a www.facebook.com/nifzrt oldalt.