Forgalomterelés keddtől Székesfehérváron a nyugati elkerülő út építésénél az Aszalvölgyi árok térségében

A 2x2 sávos, új 7 km hosszú nyomvonalon Székesfehérvár és Csór község közigazgatási területén haladó elkerülő út gyors és biztonságos áthaladást fog biztosítani az M7 autópálya, Győr  illetve a 8 sz. főút irányába. Az Aszalvölgyi árok térségében a kivitelező megkezdi az üzemi átjárók kialakítását, ezért 2015. április 14-től a 8. sz. főúton 1,5 km hosszan a két belső sáv lezárása miatt, 2x2 sáv helyett 2x1 sávot használhatnak a közlekedők.

A forgalomterelés a kivitelezési munkák előrehaladtával várhatóan április végétől ezen a 1,5 kilométeres szakaszon átterelődik a jelenlegi bal pályára (M7 irányába). Ekkor a vállalkozó megkezdi a meglévő pályához az új nyomvonalon kialakított csomópont csatlakoztatásának kiépítését. A közúti forgalom lebonyolítását a kivitelező mindvégig biztosítja 2×1 forgalmi sávon. A munkálatokkal érintett szakaszokon 60km/h-s sebességkorlátozás lép hatályba.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. beruházásában megvalósuló kivitelezés az M7-es autópálya 8-as és 63-as sz. utak csomópontjánál kezdődik. A nyomvonal érinti a Gaja patak, a Hosszú-ér vízfolyást, majd a Fekete-hegyi árkot. Csór község területére az Iszkaszentgyörgyi árkot keresztezve jut el a 8. sz. főúthoz. A szakaszon 8 felüljárót és 2 különszintű csomópontot építünk: az egyik elválási csomópontként a már megépült 8. sz. és a 7. sz. főút közös szakaszán az Aszalvölgyi árok közelében, a másik csatlakozva a 8. sz. főút Csór települést elkerülő szakaszához. A nyugati elkerülő út hiányzó szakaszának megépítésével Feketehegy-Szárazréten élők mentesülnek a jelenlegi átmenő forgalommal együtt járó környezeti terheléstől, valamint 8. sz. és a 7. sz. főutak találkozásánál a feketehegyi körforgalomnál megszűnnek majd a főleg nyári időszakra jellemző dugók.

A fejlesztés 85% uniós és 15% hazai forrás biztosításával a SWIETELSKY Magyarország Kft. és az EuroAszfalt Építő és Szolgáltató Kft. kivitelezésében nettó 14.582.307.776 forint értékben valósul meg.

 

2015. április