TERELÉS AZ ÜRÖMI KÖRFORGALOM ÉPÍTÉSE ÉS FORGALOMKORLÁTOZÁS AZ ARANYVÖLGY UTCA KORSZERŰSÍTÉSE MIATT

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában megvalósul az ürömi jelzőlámpás csomópont körforgalommá alakítása, valamint a Budapest III. kerület, Bécsi úti szintbeni vasúti keresztezés kiváltása a Budapest-Esztergom vasútvonal II. ütemében.

Az ürömi körforgalom kivitelezése két ütemben valósul meg, az I. ütem végéhez közeledünk. Április elején befejeződik a körpálya kiépítése a meglévő 10-es út nyomvonalán kívül. A II. ütemben a mostani T-csomópontban kezdjük el kialakítani a közel 60 méter átmérőjű körforgalom oda eső részét. Az ütemváltás következtében várhatóan jövő héttől a kétirányú forgalom már a körforgalom elkészült részét fogja használni. Az ötágú körforgalom megteremti a Bécsi út, az Ürömi út, az új nyomvonalú 10. sz. főút és távlatban az M0 autópálya felé vezető 10. sz. főút kapcsolatát.

A körforgalom építésével párhuzamosan folyik a kivitelezés a 10. sz. főút bevezető szakaszán, melynek célja a Bécsi úti szintbeni vasúti átjáró kiváltása. Ezzel a fejlesztéssel valósul meg a külterületi szakaszon a Külső-Bécsi út tehermentesítése 2 km hosszan az ürömi körforgalomtól kiindulva. Az új nyomvonal átível a vasút és az Aranyhegyi patak felett, majd a jelenlegi vasúti átjárótól délre köt vissza a Bécsi útba. A beruházás belterületi részén a Kocsis Sándor utca és a Pomázi út között az Aranyvölgy utcát 2×1 forgalmi sávot szélesítjük, külön gyalogos járdával és kerékpárúttal. A korszerűsítés harmadik része a Pomázi úti felüljáró csatlakozó útjainak megépítése.      

A belterületi szakaszon, az Aranyvölgy utcában várhatóan 2015. április elsejétől közműépítési munkák kezdődnek. A kivitelezési munkák miatt az utcában ideiglenes forgalomkorlátozás lesz érvényben, így az utcába történő behajtás korlátozva lesz. A közműkiváltási munkák miatt az átmenő forgalom ki lesz tiltva, valamint szakaszos félpályás lezárás lesz érvényben. A térszín alatti közművek fektetése érinti a telkek megközelítését biztosító bejárókat. Természetesen a bejutást a munkák alatt is biztosítjuk, azonban kisebb fennakadásokra számítani lehet.

Az új nyomvonalon a növényzet leszedése befejeződött, a vállalkozó a humuszleszedés nagy részével elkészült. Jelenleg közműkiváltások, geotextilia, georács fektetése és a töltésalapozástörténik. A biztonságos közlekedést segítve a külterületi szakasz alatt kerékpáros és gyalogos aluljáró épül az Ürömi megállóhely északi oldalán, a Solymár köz vonalában.

Az óbudai közlekedést modernizáló projektnek köszönhetően megszűnik a 10. sz. főút Külső-Bécsi úti szakaszát terhelő átmenő forgalom, a gyalogos, kerékpáros közlekedés pedig biztonságosabb lesz. Az ürömi körforgalom nyári átadásával pedig csökkenni fog az állandó torlódás a 10. sz. főút Üröm és Solymár közötti szakaszán.

A beruházások a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. fejlesztésében a Strabag Általános Építő Kft. kivitelezésében 85% uniós és 15% hazai forrás felhasználásával valósulnak meg.

A beruházással kapcsolatos további információért kövesse a www.facebook.com/nifzrt oldalt.