ELKÉSZÜLT A ZÁHONYI KOMPLEX KÖZÚTFEJLESZTÉSI PROGRAM ÚJABB ÜTEME, A TISZABEZDÉDET ELKERÜLŐ ÚT

A záhonyi közútfejlesztési program 5 ütemből áll, Fényeslitkétől-Záhonyig több mint 21 km hosszan elkerülő utak épített, illetve burkolaterősítést végzett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. A 3,3 km hosszú, 1,3 milliárd forint értékben megépült tiszabezdédi elkerülő út biztosítja a település elkerülésének lehetőségét keleti irányból is.  Az ünnepélyes átadáson részt vett Bogáti János miniszteri biztos, dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő, Daku Attila, Tiszabezdéd polgármestere, Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője.

A tiszabezdédi elkerülő út új nyomvonalon, 2×1 sávon épült ki, a település déli részén egy új járműosztályozós csomóponttal, valamint létesült egy új vasúti átjáró a Tuzsér – Eperjeske fonódott vágányon, és a volt Tékisz Zrt. iparvágányán. Az elkerülő út és a Hársfa utca – MÁV Tűzoltó út keresztezésében egy új ötágú biztonságos körforgalmú csomópontot alakítottunk ki. A mezőgazdasági területek könnyű megközelítése érdekében mintegy 420 m kiszolgáló út épült. A kivitelezést a Strabag Általános Építő Kft. végezte, 85% uniós és 15% hazai forrás biztosításával.

Bogáti János, miniszteri biztos elmondta: „Az Európai Bizottság február közepén elfogadta az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programot (IKOP), amelyben összesen 1032 milliárd forint uniós támogatás nyerhető el 2014-2020 között. A közlekedésfejlesztést a gazdaság élénkítésének, a versenyképesség és a foglalkoztatás növelésének szolgálatába állítjuk. A nemzetközi közúti, vasúti és vízi törzshálózati folyosók hazai elemeinek fejlesztéséhez további mintegy 400 milliárd forinttal járulhat hozzá az Európai Hálózatfejlesztési Eszköz (CEF).”

Tilki Attila, országgyűlési képviselő ismertette: „A beruházás közlekedésbiztonsági szempontból is fontos a települések számára, hiszen a jelenlegi vállalkozásokat a kamionok az elkerülő úton közelítik majd meg.

 A teljes komplex beruházás esély a térség településeinek, hogy fogadhassanak gazdasági szereplőket, vállalkozásokat, üzemeket és azzal, hogy elkerüli a településeinket biztosíték arra, hogy a kamionok káros hatásai nem érvényesülnek a települések életében.”

Daku Attila, Tiszabezdéd polgármestere kifejtette: „A beruházástól több dolgot remélünk. A fejlesztés egy komplex gazdasági program része, ezért várjuk a település gazdasági fellendülését, egy új lehetőséget látunk, hogy a komplex gazdaságfejlesztés kapcsán kialakított infrastruktúrára felfigyelve újabb vállalkozások érkezhetnek ide, munkahelyeket teremtve a településnek és a térségben élőknek, de nem utolsó sorban várjuk jelen beruházástól a települési közlekedés biztonságának növekedését.”

Loppert Dániel, a NIF Zrt., kommunikációs vezetője hozzátette: „A Záhony térség belső közúti infrastruktúrájának az ipari, logisztikai befektetésekkel összehangolt fejlesztési programjának keretében jelenleg még további két útszakasz kivitelezése folyamatban van. A Komoró és Tiszabezdéd közötti összekötő út felújítása 2015 nyarára készül el, a Fényeslitkét elkerülő út építése a 4. sz. főúti átkötéssel 2015 év végéig fejeződik be.”