A 33. SZ. FŐÚT ÚJABB FELÚJÍTOTT SZAKASZAI KÉSZÜLTEK EL

A 33. sz. főút a magyar közúthálózat kiemelt részéhez tartozik, Füzesabonytól Debrecenig vezet a 3. sz. főúttól a 4. sz. főútig. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. kivitelezésében a 33. sz. főúton 37,7 km hosszan folynak korszerűsítési munkálatok. A mai napon Nyitrai Zsolt, a térség országgyűlési képviselője és a települések polgármesterei, valamint Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője sajtótájékoztató keretében átadták a 3. sz. főút és a Dormánd közötti felújított szakaszt.

A főúton 1998-1999-ben volt az utolsó beavatkozás, amikor 10 tonnás tengelysúlyra történt a burkolat megerősítése. A felújítás megkezdése előtt a burkolat nyomvályús volt, a felületi egyenetlenségek, a mozaikos repedések, a kátyúk száma is folyamatosan növekedett, a teherbírása már nem volt megfelelő. A fejlesztés a 3. számú főút – 33. sz. főút csatlakozásától kezdődik Füzesabony külterületénél, teljes hosszban érintve a Heves megyei szakaszt, majd Tiszafüred belterületén a 34. sz. főúti csomópontig tart.

A 11,5 tonnás burkolatmegerősítés érinti Dormánd, Besenyőtelek, Poroszló, Tiszafüred településeken az átmenő szakaszokat is. Az úton tíz műtárgy található, közülük a besenyőtelki időszakos vízfolyás feletti híd átépült, a többi felüljáró megújul. Az Eger-patak, a Szomorka-patak feletti felüljárókon, valamint a Holt Tisza-hídon hídszigetelést, pályaszerkezet cserét, hídszegély felújítást végeztek. Ezen kívül sóvédelemmel és új korlátokkal látták el a műtárgyakat. Az acélszerkezetű Tisza-híd só- és korrózióvédelmet, a burkolat pedig új kopóréteget kapott. Tiszafüred bel- és külterületén a burkolat megerősítése mellett az Ady Endre utcai csomópont helyett biztonságos, gyors átvezetést lehetővé tévő körforgalmat alakítunk ki. A településeken a buszmegállók buszöbleinél új betonburkolatot alakítunk ki. A főúttal párhuzamosan több mint 4 km hosszan kerékpárutat is építünk, így a meglévő kerékpárúti szakaszok folyamatossá válnak. Dormándon 776 m, Poroszlón 400 méter, Tiszafüreden pedig 3 km hosszan létesítünk bicikli utat.

Nyitrai Zsolt, a térség országgyűlési képviselője elmondta: Ezen az országosan kiemelt útszakaszon naponta több mint 10 000 gépjármű közlekedik, ami az éves átlagot tekintve meghaladja a 3 millió járművet. A mai napon Heves megyében összesen 14 kilométernyi felújított utat helyeztünk forgalomba. Köszönöm az Európai Uniónak, a Magyar Államnak, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak és a NIF Zrt-nek, hogy a 33. sz. főút fejlesztése megvalósulhat. Bízom benne, hogy az útfelújítási programok tovább folytatódhatnak Heves megyében.

Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője hozzáfűzte: „A korszerűsítés a Heves megyei szakaszon nagyrészt befejeződött. A fejlesztés során 300 ember, 50 munkagép dolgozott. Összesen 85 000 tonna aszfaltot, 50 000 tonna zúzott követ, 110 négyzetméter új nemesített padkát épített be a kivitelező. A Poroszló belterületén lévő korrekciós szakasz és kerékpárút építés, valamint Poroszló és Tiszafüred között kisebb hídfelújítási munkálatok 2015 tavaszán fognak lezárulni. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei szakaszon a megyehatártól Tiszafüred belterületéig a közműkiváltásokat végzi a vállalkozó, az út- és kerékpárút építési munkálatok csak 2015 tavaszán fognak elkezdődni és nyár végéig befejeződnek.

A kivitelezést a közbeszerzésen nyertes STRABAG Általános Építő Kft. nettó 5,96 milliárd forint értékben végzi, 85% uniós és 15% hazai forrás felhasználásával. A 33. számú főút Füzesabony – Tiszafüred közötti szakaszán 2014. december 04-től, a Magyar Közút téli üzemi időszakának végéig, azaz várhatóan 2015 tavaszáig forgalomterelés nem lesz.

A beruházással kapcsolatos további információért kövesse a www.facebook.com/nifzrt oldalt.