Tehermentesül Győr az elkerülő út I. szakaszának megépítésével

A NIF Zrt. 2014 novemberében megkezdi a 813. sz. főút Győrt keletről elkerülő szakasz új nyomvonalú, 2x1 sávon épülő út első ütemének kivitelezését. A szakasz 4,4 kilométeren épül meg az M1 autópálya és a Vonal út között, tehermentesítve ezzel Győr-Moson-Sopron megye székhelyét.

A három építési ütemben megvalósuló, összesen 13,4 km hosszú győri keleti elkerülő út az M1 autópályát fogja összekötni a 14. sz. főúttal. Az elkerülő szakasz megépítésével biztosítjuk a győri ipar park könnyebb megközelíthetőségét az autópályáról, melynek csomópontját az I. ütemben átépítjük. Egyebek mellett 2 új felüljárót létesítünk a Váci Mihály út és a MÁV 1. sz. Budapest – Hegyeshalom vasútvonal felett, 4 új körforgalmi csomópontot alakítunk ki, melyek közül hármat közvilágítással látunk el. 1,5 km kerékpárutat építünk a Vonal úti körforgalomtól a Tibormajori útig. A Szentiváni főcsatorna és a Vonal út között az 572 m-es zajárnyékoló fal segíti a zajcsökkentést.
Az elkerülő út II. ütemében épül majd meg a 3,8 km-es szakasz Győr ipartelepi út déli csomópontjától, a Vonal úttól az 1. sz. főútig. Az 5,2 km-es szakasz a II. ütem folytatásaként az 1. sz. főúttól a 14-es főútig teremti meg az összeköttetést. A három ütem kivitelezésének befejezésével az észak-déli irányú járműforgalom már lakott területen kívül fog bonyolódni, csökkentve ezáltal a zaj- és légszennyezést Győr városában.
A fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában, az S-K 813. Konzorcium (Strabag Általános Építő Kft. és Közgép Zrt.) kivitelezésében nettó 4.665.273.131 forintból valósul meg 85% uniós és 15% hazai forrás felhasználásával.