MÁR VÁSÁROSNAMÉNYIG ÉR AZ M3

A kormányzati, a hatósági és a kivitelezői oldal hatékony együttműködésének köszönhetően az autópálya 49. sz. főút és Vásárosnamény közötti, 11,9 kilométeres szakaszát egy hónappal a határidő előtt helyezhették forgalomba. Az új sztrádaszakaszt Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Filep Sándor, Vásárosnamény polgármestere és Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője adták át 2014. október 10-én.

Az Európai Unió kiemelten támogatja a transzeurópai közlekedési hálózat fejlesztését. A mára már 280 km hosszú M3 a Velencétől Budapesten át Kijevig húzódó V. számú páneurópai korridor részeként nyitja meg a közlekedési, gazdasági kapcsolatokat keleti irányba.

Míg másfél évtizede több mint 4 óra alatt juthattak el az autósok Vásárosnaményból a fővárosba, a kormányzat által támogatott folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően mára másfél órával csökkent az utazási idő. Az elmúlt négy évben 45,7 kilométerrel bővült a 2×2 forgalmi sávos M3 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A több mint 55 milliárd forint összértékű munkálatok két ütemben folytak: először a Nyíregyháza – 49. sz. főút közötti 33,8 km hosszú szakasz készült el, melyet tavaly január óta használhatnak az autósok. A teljes projekt részeként elkészült Ófehértó Autópálya Mérnökségen a közútkezelő és az autópálya-rendőrség munkatársai dolgoznak.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter kiemelte: az autópálya-szakasz átadásával nemcsak az ukrán határ, és vele együtt a magyarlakta Kárpátalja kerül egy jelentős lépéssel közelebb Magyarország központi részéhez, hanem Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti, határmenti része is vonzóbb befektetési területté válhat. Új munkahelyek jöhetnek létre, javulnak az itt megtermelt áruk piacra jutásának feltételei, megélénkülhet az idegenforgalom. Seszták Miklós emlékeztetett arra is, hogy az új kormány első ülésén döntés született a folytatásról: Vásárosnaménytól Záhonyig is kétszer két sávos, új gyorsforgalmi út épül, amelynek tervezése hamarosan elkezdődik. Mint mondta, ez a döntés azt jelenti, hogy a kormány kinyitja az ország kapuját kelet felé.

Filep Sándor, Vásárosnamény polgármestere kifejtette: „Örömteli esemény ez valamennyi beregi, szatmári és felső-szabolcsi ember számára. De bátran kijelenthetjük, hogy a határon túli magyarság is osztozik örömünkben. Megyénk három megyével és három országgal határos. Nem véletlen, hogy épp az M3-as autópálya kapcsolja össze még szorosabban az itt élőket. Az én korosztályom nem hitt abban, hogy megéri azt a napot, amikor a Bereg fővárosát is eléri majd a sztráda. A hatékony és felelős kormányzás, az uniós források lehívása, azok korrekt felhasználása tette lehetővé, hogy a mai naptól már Vásárosnaményig autópályán közlekedhessünk.”

Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője hozzátette: „A 11,9 km hosszú szakaszt mindössze 350 munkanap alatt, 450 munkagép bevonásával 160 fő építette. A szakaszon többek között 4 felüljáró, 2 vadátjáró, közel 2 km hosszan vadvédő kerítés, 31 km szalagkorlát épült. A 49. sz. főút-Vásárosnamény közötti szakasz kivitelezését az M3 KRASZNA 2012 Konzorcium végezte nettó 15,4 milliárd forintért, 85% uniós és 15% állami forrás felhasználásával.”

Az újonnan forgalomba helyezett szakaszt az átadás napján díjmentesen használhatják a közlekedők.

További információért kövesse a www.facebook.com/nifzrt oldalt.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium                                                       Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Kommunikációs Főosztály                                                                  Kommunikációs Osztály