MAGYARORSZÁGON, ÚJ NYOMVONALON ELŐSZÖR VILLÁNYBAN ÉPÜLT TELJES GUMIBITUMENES ASZFALTBURKOLAT

A 4,3 km hosszú villányi elkerülő utat a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.  2014. október 3-án délután adja át a közlekedőknek. A kivitelező Strabag Általános Építő Kft. kezdeményezésére, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium jóváhagyásával az elkerülő út teljes aszfalt pályaszerkezete gumibitumen felhasználásával épült. Új nyomvonalon kialakított útszakasz esetében eddig még soha nem alkalmazták hazánkban ezt a különleges, egyedi technológiát. A villányi elkerülő szakaszhoz mintegy 900 tonna gumibitument gyártott a MOL, amellyel közel 22 ezer használt gumiabroncs környezetbarát újrahasznosítása valósult meg.

A MOL, a Pannon Egyetemmel közösen folytatott kutatás során dolgozta ki az ún. MOL gumibitument és annak gyártási technológiáját. A gumibitumen olyan különleges útépítési kötőanyag, amelyet bitumen és használt gumiabroncsokból származó gumiőrlemény felhasználásával állítanak elő. A hagyományos bitumenes úthoz képest gumibitumennel hosszabb élettartam érhető el, nagyobb lesz a terhelhetőség és a kisebb nyomvályúsodási hajlam mellett a jobb tapadásnak köszönhetően csökken a kátyúk kialakulásának esélye is, valamint kisebb a közlekedési zaj és rövidebb a fékút is. A fenntartható fejlődést szem előtt tartva a gumibitumen gyártása megoldást kínál a hulladék gumiabroncsok környezetbarát feldolgozására és hasznosítására is. A külföldi eljárásokkal ellentétben a magyar szabadalmaztatott technológia a hagyományos bitumenekhez hasonlóan használható fel.

A villányi elkerülő út kivitelezése nettó 2,1 milliárd forint volt, amely 85% uniós és 15% állami forrás felhasználásával valósult meg.

A beruházással kapcsolatos további információért kövesse a www.facebook.com/nifzrt oldalt.

 

 

2014. szeptember