PRÓBACÖLÖPÖZÉST VÉGEZNEK AZ ÚJ HATVANI HÍDNÁL

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában február végén megkezdődött a Hatvant és Újhatvant összekötő híd építése. A kivitelezés előrehaladásáról és az első látványos munkafolyamatról sajtótájékoztatót tartott Szabó Zsolt Hatvan polgármestere, országgyűlési képviselő, illetve Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője.

Naponta körülbelül tízezer jármű halad át a 3. sz. főút több mint 100 éves, rendkívül rossz műszaki állapotban lévő vasút feletti hídján. Közvetlenül a régi híd mellett korszerű acél gerendahidat építenek, amely már megfelel a mai forgalmi elvárásoknak. Az új hídon a meglévő 2×1 forgalmi sáv mellett helyet kap egy buszsáv is, valamint gyalogjárdát és kerékpárutat is kialakítanak.  A híd alatti és az ettől északra elterülő területen 64 férőhelyes parkolót alakítanak ki, mely a Hősmagyar utcáról lesz megközelíthető.  A megépítést követően a régi hidat elbontják.  

A 3. és a 21. sz. főút csomópontját körforgalommá alakítják át. Ez kedvezőbb helyzetet teremt a közlekedők számára különösen a reggeli csúcsban, mert egyenletesebb forgalomáramlást eredményez. Az új híd, illetve a csomópont átépítésével Hatvan két városrésze között korszerű közúti és gyalogos-kerékpáros kapcsolat jön létre, mely képes a forgalom hosszú távú biztonságos elvezetésére.

A 3. sz. főutat a Boldogi úti körforgalmú csomópont és a Nádasdy Tamás utca közötti szakaszon átépítik, melynek keretében a Boldogi úttól keleti irányban 2×1 forgalmi sávot, valamint kerékpársávot alakítanak ki.

A lőszermentesítés, a bozót- és cserjeirtás, valamint a fakivágás már februárban megtörtént. A teljes beruházás várhatóan 2015 nyarán befejeződik.
Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője hozzáfűzte: „A mai napon megkezdődtek a próbacölöpözési munkák, az eljárás során próbaterhelést is végeznek, az eredmények kiértékelését követően a cölöpözési munkálatok tervezetten április végétől megkezdődhetnek. Forgalomterelésre várhatóan 2014. április közepétől számíthatnak a közlekedők.  Ekkor a gyalogos aluljáró építésének idejére a Mészáros Lázár utcát a 3. sz. főút irányába zsákutcává alakítják. A fejlesztésről és a forgalomterelésről folyamatosan tájékoztatjuk a hatvaniakat, március 12-én lakossági fórumot tartunk.”

A kivitelezést nettó 6,4 milliárd forint értékben a  közbeszerzés nyertese a legalacsonyabb ajánlatot adó K-H Hatvan Konzorcium (KÖZGÉP Építő és Fémszerkezetgyártó Zrt., A-Híd Építő Zrt.) végzi.

A projekt az Új Széchenyi Terv, Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretében 85 százalékos uniós, 15 százalékban hazai forrás segítségével valósul meg.