Megvalósult Kétvölgy és Felsőszölnök közúti összeköttetése

Felsőszölnök és Kétvölgy szomszédos települések, a mai napig mégis közel 40 perces kitérőt kellett tenniük az ott lakóknak. Ma délután Orbán Viktor Magyarország és Alenka Bratušek Szlovénia miniszterelnöke közösen adták át az elkészült utat, amely közvetlen összeköttetést teremt a két település között.

A két, szlovén kisebbséggel rendelkező kistelepülés oktatási, közigazgatási, egészségügyi, kulturális szempontból egymásra van utalva. A közös feladatok elvégzése azonban a megközelíthetőség miatt eddig komoly akadályokba ütközött. Az útszakasz megépítése előtt csak Szentgotthárd érintésével, közel 40 perces kerülővel volt elérhető a két határ menti település.

Az 5,1 km hosszú összekötő út megépítésével, Kétvölgy megszűnt zsáktelepülés lenni, és a két település közötti közúti távolság 23,6 km-ről 5 km-re redukálódott. A kivitelezés megvalósulása évek óta fennálló nehézséget orvosol, megkönnyítve a települések lakóinak életét, élénkítve a turizmust, valamint a gazdasági és a kulturális kapcsolatokat Magyarország és Szlovénia között.

A beruházási terület az Őrségi Nemzeti Parkon belül lévő, Natura 2000 területen fekszik. A NIF Zrt. már a tervezés során, a kivitelezést végző vállalkozó az építés alatt kiemelten kezelte a környezetvédelmi szempontokat és az előírások betartását.

Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője elmondta: „A kivitelezés teljes egészében magyar költségvetési forrásból valósult meg, nettó 728,3 millió forint értékben. A Felsőszölnök-Kétvölgy összekötő út kivitelezését a közbeszerzésen nyertes, legalacsonyabb ajánlatot beadott Swietelsky Magyarország Kft. végezte.” 

 

2014. január