KSH: „…az új szerződések volumene 39,5%-kal nőtt.”

„2013 októberében – folytatva a korábbi hónapokban tapasztalt növekedést – az építőipar termelése ….10,7%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene ezzel szemben jelentősen, 39,5%-kal emelkedett. A növekedés a gyorsforgalmi úthálózat-, illetve elkerülő utak építésére, valamint közműfejlesztésre kötött néhány nagy értékű szerződéssel magyarázható.”

A KSH által megállapított tény egyik oka, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. csak az idei évben összesen közel 550 milliárd forint értékű útfejlesztési dömpinget valósít meg. A fejlesztések keretében gyorsforgalmi utat, autópályát, elkerülő utat építünk, országszerte 11,5 tonnás burkolat-megerősítést végzünk.

Az idei évben kivitelezésre 437,3 milliárd forint értékben kötöttünk szerződést, 39 milliárd forint értékben a közbeszerzés még folyamatban van, illetve 13,2 milliárd forint értékben további eljárások előkészítése zajlik. A megkötött szerződések alapján folyamatban van többek között az M85-M86 fejlesztése Győr-Szeleste között, a 8.sz.főút bővítése, az M4 kivitelezése Abony-Fegyvernek között. Elindult a miskolci, a kecskeméti, a nyíregyházi, a nagyatádi, a seregélyesi, a székesfehérvári, a pécsi elkerülők építése. Burkolaterősítést végzünk a 4.sz. főúton Hajdúszoboszló-Debrecen között, a 31. és a 33. sz főutak Jász és Heves megyei szakaszain, a 21. főút Nógrád megyei szakaszán.

Eredményes közbeszerzési eljárás esetén még további nettó 50 milliárd forint értékben valósulhat meg kivitelezés. Megépülhet a Várpalota elkerülő, az M4-M8 elválási csomópontja, a 47.sz.főút Szeged-Békéscsaba között korszerűsödhet, megkezdődhet a Hódmezővásárhely elkerülő építése, valamint a Siófok városának déli tehermentesítése. 

A vasúti fejlesztések terén említhetjük a már megkezdődött a békéscsabai vasútállomás átépítését, a Szolnok-Szajol vonal korszerűsítésére és a Gyoma-Békéscsaba biztosítóberendezési és távközlési munkái valamint ETCS rendszer létesítésére megkötött szerződést is.