ELKÉSZÜLT A HÉVÍZ ELKERÜLŐ ÚJABB SZAKASZA

A Hévíz déli elkerülő a 75. sz. főút csomópontjától – Felsőpáhok - Hévíz összekötő út között 2,2 km hosszan új nyomvonalon épült. Az átadási ünnepségen Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke, Zala megye útügyi biztosa, a térség országgyűlési képviselője és Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője tartottak sajtótájékoztatót.

A csaknem 11 km hosszú hévízi elkerülő részben új nyomvonalon épül, az útszakasz Hévíz belvárosát tehermentesíti az átmenő forgalom alól. A projekt négy tervezési szakaszból áll, kivitelezése azonban egy időben, párhuzamosan történik. Az első szakaszt Keszthely és Alsópáhok között 2012. október 5-én forgalomba helyeztük. A második szakasz a 75. sz. főút csomópontjától – Felsőpáhok – Hévíz összekötő út forgalomba helyezése 2013. szeptember 26-án, kora délután megtörténik.

Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke, Zala megye útügyi biztosa, a térség országgyűlési képviselője elmondta: „Nagy öröm, hogy a többéves nehézségekkel teli építkezés után az Új Széchenyi Terv keretében mind a keszthelyi, mind a hévízi elkerülő átadásra került. Ezáltal jelentősen javult a közúti közlekedés és így a már egybefüggő szakaszok lehetővé teszik Keszthely és Hévíz lakóövezeteinek elkerülését, a belvárosok tehermentesítését. Így válik lehetővé Hévízen is a tranzitforgalom kiterelése, az átmenő buszjáratok megszüntetése és a város terveinek megfelelően a hévízi tóhoz illő a gyalogosokat és kerékpárosokat jobban előnyben részesítő, a belső közlekedésben pedig alacsony emissziójú, csendesebb buszok alkalmazásával, környezetbarát közlekedési rendszer kialakítása. Korábban az itt nyaraló vendégek a közlekedési nehézségeket elsők között említették, ha a helyi problémákról kérdeztük őket. Mára ez a helyzet megváltozott, a megújított úthálózat tovább növeli a térség vonzerejét is, melyre szükség van, hiszen a gyógyturizmus a megye és a térség húzóágazata és legfőbb munkahelyteremtője.”
 
Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője hozzátette: „ A fejlesztés azonban nem ért véget. A Zalaköszvényes – 76. számú főút, alsómándpusztai csomópontig tartó korszerűsítés 2014 nyár végére, a Hévíz – Felsőpáhok összekötő út – Zalaköszvényes, valamint a hozzá tartozó Nemesbüki bekötőút átadása várhatóan 2014 őszén valósulhat meg.”