Július 22-én, hétfőn megkezdődik a Hajdúszoboszló-Debrecen közötti főút korszerűsítése

A burkolat megerősítése a főút Hajdúszoboszló elkerülő szakasz Keleti csomópontja és az M35 autópálya jelenlegi végcsomópontja közötti kétszer egysávos szakaszát érinti, közel hét kilométer hosszban. A félpályás forgalomterelés július 22-én reggeltől november közepéig tart.

A munkálatok során felmarják a meglévő útfelszínt és ahol kell ott alapot is erősítenek, majd 3 rétegben aszfaltot tesznek az útra és az aszfaltozás mellett árok- és padkarendezésre is sor kerül. Ezzel növelik az út teherbíró képességét és lehetővé válik, hogy már itt is járhassanak olyan teherautók, amelyeknél egy tengelyre 11,5 tonnás terhelés jut. Ez a norma már megfelel az Európai Uniós előírásoknak és nagyban megkönnyíti az áthaladó nehézgépjármű forgalmat. Az új aszfaltburkolatnak köszönhetően kevesebb zajártalom éri a környezetet.

A felújítandó útvonal északon érinti a Hajdúszoboszló és Debrecen között elterülő Ebes helységet. Ebessel három csomóponton érintkezik a 4. számú főút. Két kereszteződésben, ahol már van közvilágítás, ott hosszabb szakaszon építik azt ki. A harmadik csomópontnál, Ebes Platánsornál új csomópontot alakítanak ki közvilágítással együtt. Ez az új csomópont lehetővé teszi a lakosok közvetlen kijutását a főútra.

A korszerűsítési munkálatok várhatóan novemberben befejeződnek. A projekt az Új Széchenyi Terv, Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretében 85 százalékos uniós, 15 százalékban hazai forrás segítségével valósul meg,  nettó 1,2 milliárd forint értékben.