2015. I. félév végére gyorsforgalmi úttá válik a Győr – Csorna közötti szakasz

Megjelent az M85 Enese – Csorna, Győr-Enese közötti szakaszok valamint a 85. sz. főút Csorna elkerülő szakasz I. ütem építésére kiírt közbeszerzési eljárás.  A Győr-Moson-Sopron megyei útszakasz közel 14 km hosszan kétszer kétsávossá épül ki. A fejlesztés által gyorsul a Győr és Csorna közötti közlekedés, a környező községekben lakók utazási időben és távolságban szintén közelebb kerülnek a megyeszékhelyhez. 

 

A Csorna elkerülő szakasz I. üteme a város keleti elkerülését tartalmazza a város keleti különszintű forgalmi csomópontjától, a Keszeg-ér mellett haladva éri majd el a majdani M85-M86 északi elválási csomópontot. Az elválási csomópont után a nyomvonal 2×3 sávon halad tovább az M85-M86 déli elválási csomópontja felé, közben keresztezni fogja a Csorna – Pápa vasútvonalat is. Az M85-M86 déli elválási csomóponttól 2×2 sávos paraméterekkel folytatódik az első ütem dél (Szombathely) felé a Szilsárkánytól északra kiépítendő különszintű 86-os úti csomópontig (Csorna dél).

Sikeres közbeszerzési eljárást követően a munkálatok várhatóan 2013. I. félévétől kezdődhetnek. A munkálatok befejezése 2015. I. félév végére várható.

 

A 85. sz. főút fejlesztésének részeként 2011. december közepén az Enesét elkerülő szakasz már elkészült. A beruházás fontos közlekedési elosztó tengelyt jelent az észak-déli, valamint a kelet-nyugati gyorsforgalmi folyosók tekintetében.

 

A fejlesztések az Új Széchenyi Terv, Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretében valósulnak meg, 85% uniós és 15% hazai forrásból.